Благодарение на компютърен томограф и 3D-модели учени са успели да

...
Благодарение на компютърен томограф и 3D-модели учени са успели да
Коментари Харесай

Археолози откриха тайнствено послание, което може да промени историята

Благодарение на компютърен томограф и 3D-модели учени са съумели да надникнат навътре в загадъчни глинени кълба, които те считат за обръщение от предишното,  написа Блиц.

 

В сегашен ден по целия свят може да се срещнат 150 недокоснати мостри от мистериозната``азбука``. Неотдавна археолози откриха още едно един пример, съдържащо доисторическа книжовност, в която се крият неразгадани към момента послания.

Вътре в него се намират дребни фигурки с разнообразни геометрични форми. Както оповестяват медиите, специалистите се интересуват от въпроса по какъв начин са се записвали такива писма във време, когато хората не са владеели никаква книжовност. Образци, сканирани от учените, са били най-рано открити при разкопки в местността Чога-Миш, която се намира в западен Иран, още през 1960-та година.

Сега находките оттова се намират в Източния Институт при Чикагския Университет. Възрастта на артефактите може да съставлява към 5500 години. Това дава опция да се заключи, че те са се появили 2 епохи преди изобретяването на най-ранните форми на книжовност. Външната част на всяко от кълбетата има собствен щемпел. Изследователите също по този начин са попадали на находки с по два печата - оттолу и от горната страна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР