“Благодарен съм на председателя Берлускони за уважението, което ми оказа.

...
“Благодарен съм на председателя Берлускони за уважението, което ми оказа.
Коментари Харесай

Антонио Таяни – Асът на Силвио

“Благодарен съм на ръководителя Берлускони за уважението, което ми оказа. Потвърдих му довечера моята подготвеност да послужвам на Италия. Всяко последващо решение оттук насетне принадлежи на нашите съграждани и на президента на републиката. ” С тези думи в профила си в обществената мрежа “Туитър ” в четвъртък ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни разгласи, че е подготвен да напусне поста си и да се завърне в националната политика на Италия.

При изискване, несъмнено, че неговият най-хубав другар, политически сподвижник и съосновател на партията “Напред (Форца) Италия ”, пандизчията и приключен рецидивист Силвио “Бунга-Бунга ” Берлускони излезе победител на парламентарните избори на Ботуша в неделя. Последният, с помощта на напълно заслужените квалификации, няма по какъв начин за четвърти път да оглави кабинет, даже и да завоюва. Което съгласно мнозина набюдатели е изцяло евентуално като резултат от вота. Засилените антиимигрантски настроения в страната през последните две+ години преляха в лозунгите, които преобладаваха дебатите в предизборната акция. Разочарованието от лявоцентристката Демократическа партия на министър-председателя Паоло Джентилиони, охлаждането в поддръжката към популисткото придвижване “Пет звезди ” и внезапният напредък на крайно-десните италиански партии, като “Северна лига ”, сътвориха идеалната почва, върху която още веднъж да избуи “добрият остарял Берлускони ”. Който, както знаем, е движимост манипулатор и познава всички хватки – най-старата от които е три дни преди вота да извади най-тежката си артилерия.

Разбира се, в “Силвио-стайл ”, подхвърляйки в ефира на една от личните му малките екрани “добрата вест, че актуалният ръководител на Европейския парламент е взел решение и ми даде сигнал, че е подготвен да оглави едно бъдещо дясноцентристко държавно управление ”. Без да го посочва съответно по име, само че то се знае. Антонио Таяни е измежду най-утвърдените италиански еврократи за последните две десетилетия. “Настоящият ръководител ” на Европейския парламент е бил на два пъти европейски комисар от Италия – по превоза сред 2008 и 2010 година, и по въпросите на промишлеността сред 2010 и 2014 година Все през интервали, в които Берлускони управляваше страната.

“Знам, че е срамотия да лишаваме Таяни от Европа, само че е в най-хубавия интерес на Италия ”, съобщи при оповестяването на новината в ефир Берлускони. И непосредствено постави картите на масата – той още веднъж идва като избавител, води със себе си високо почитан в Европейски Съюз италиански политик, който да го съставлява и всичко ще бъде забравено в полза на страната. Антонио Таяни би могъл да оправдава пред Брюксел даже и обединението с евроскептичната “Лига ” на Матео Салвини, с цел да се върне “Форца Италия ” във властта и да избави народа. С всички сили напред.

Иначе Таяни не подхваща самичък по себе си кой знае какъв риск – в оптималния вид оглавява съдружно дясноцентристко държавно управление от името на партията, която дружно с Берлускони са съосновали. В подмяна на достиженията и престижа, които си е основал в Европа, Антонио Таяни няма съвсем никакъв стаж като политик на национално равнище и, в случай че не друго, има и честен дълг към партията и страната си. А и идващите избори за Европейски парламент са следващата година през май – 14 месеца постоянно е бил упорит период за което и да е италианско държавно управление, изключително съдружните. Каквото и да стане до тогава, Таяни постоянно ще може да се върне в Европарламента, в случай че реши. Не е да бяга от провокации.

Антонио Таяни е роден на 4 август 1953 година в Рим. Има тапия по право от най-стария университет във Вечния град “Ла Сапиенза ”. През 1970-те като студент са и първите му стъпки в политиката, като деятел на Младежкия монархически фронт. След университета Таяни служи във военновъздушните сили на Италия като офицер на радарна станция. През 1980-те работи като публицист – завежда парламентарните въпроси за седмичника “Ил Сентиминале ”, води новинарска стратегия по държавното радио “РАИ-1 ” и в един миг оглавява римската редакция на миланския ежедневник “Ил Джорнале ”. В това си амплоа Антонио Таяни е бил специфичен делегат в Ливан, Съюз на съветските социалистически републики и Сомалия. През 1994 година става част от създателите на “Форца Италия ”, влиза в изпълнителното бюро на партията и става представител на новоизбрания министър-председател Силвио Берлускони. Същата година е определен за член на Европейския парламент. И още веднъж през 1999 година, 2004 година и 2014 година

Неубедителен на локална почва

Наравно с кариерата в Европа, Антонио Таяни на няколко пъти се е опитвал да пробие и вкъщи. През 1996 година е претендент за народен представител в националния парламент на Италия от град Алтари, само че не съумява да прескочи балотажа. Пет години по-късно, през 2001 година, застава отново несполучливо против Валтер Велтрони за кметския пост в Рим. За сметка на това от 2002 година е повдигнат за един от заместник-председателите на Европейската национална партия (ЕНП), преизбиран на поста през 2006 година, 2009 година, 2012 година Отличник!

За него

Идеален ми е

Всеки може да разбере, че той (б.р. – Антонио Таяни) ще е идеалният претендент. Защото Италия към този момент няма тежест нито в Европа, нито в света. Той ще даде доста от тази нужна тежест, тъй като е ръководител на Европейската институция, която е непосредствено определена от европейските жители.

Силвио Берлускони, водач на “Форца Италия ”, пред радио РАИ


Ще е сложен за преглъщане

Неговите (б.р. – на Таяни) проевропейски достижения значат, че няма да бъде признат с отворени прегръдки нито от “Лигата ”, нито от “Братята на Италия ”, които са и двете евро-скептични партии. “Лигата ” в частност желае Италия да напусне общата европейска валута, колкото се може по-бързо от реалистична гледна точка (…). Таяни към този момент се опита да успокои по-умерените гласоподаватели в Италия, които биха се тормозили от крайно-дясната същина на съдружните сътрудници на “Форца Италия ” и последния месец се появи на два пъти обществено в компанията на дясната ръка на папа
Франциск, кардинал Пиетро Паролин.

Масимилиано ди Джордо, публицист


Никога не търси конфликт

Ценен е за Берлускони, тъй като Таяни е типичният християн-демократ, който се пробва в никакъв случай да не влиза в пряк конфликт, с който и да е. Той също по този начин е новобранец, който в никакъв случай не се е намесвал във вътрешнополитическите спорове. А в Италия някогашен италиански еврокомисар има доста повече стойност от един министър.

Серджио Коферати, италиански евродепутат
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР