Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в

...
Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в
Коментари Харесай

Адвокатът на Васил Божков пред bTV: Той беше „политически застрашено лице“ според САЩ и ОАЕ

Бизнесменът Васил Божков е имал възбрана да се прибере в България от Съединени американски щати и от Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи в изявление за bTV Стоян Баумайер, юрист на Васил Божков.

За две години Божков е разпитан седем пъти от управляващите в Съединени американски щати, с цел да бъде изваден от листата „ Магнитски “.

За две години Божков е разпитан седем пъти от управляващите зад Океана

bTV разполага с истинското решение на съда в Дубай, съгласно което Васил Божков има възбрана да бъде екстрадиран от 2021 година

Според документа на 23 август Божков не е екстрадиран, а самичък е решил да се върне и да се съобщи на българските управляващи.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, съгласно който обвиненият предприемач е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също по този начин е посочен полета и самолетните билети. Решение на съда в Дубай обаче не е изпратено.

Защо се върна в този момент Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да размени скъпия хотел с килията в ареста?  

Стоян Баумайер:  Решението на моя клиент да се прибере беше взето предходната година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме действително средата на ноември. След това към Нова година от американска страна ни беше неразрешено да се прибираме поради политическите условия. Това е самата истина.

От американска страна?

Стоян Баумайер:  От американска страна го посъветваха да не се прибира. Моят клиент повече от две години спомага на 100% с американските управляващи и всякога, когато имахме опция по време на разпити, сме питали още веднъж по кое време е комфортно той да се прибере, да почисти името си пред българското правораздаване и да завърши един път вечно с тези каузи тук. Последният разпит беше края на май пред американските управляващи за " Магнитски ". Тогава ни беше казано, че в случай че към момента желае, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в основна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води персонално от основния прокурор на Абу Даби, тъй като от ден първи Васил Божков се смята за " политически показано лице ". САЩ не дават пояснение и обосновка. Те поучават. А Емирствата - ви споделих. Те споделят: " Вашият живот е заплашен съгласно нас. Ние сме ви дали леговище, Вие сте политически застрашено лице. Ако желаете да си тръгвате - тръгвайте си, само че би трябвало да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност ". Американските управляващи не са го поощрили - " тръгвай си в този момент ", а споделиха, че съгласно тях в този момент времето е по-подходящо в сравнение с преди година. Смяната на основния прокурор.

Ако Васил Божков нямаше Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт или където и да било. Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха безусловно всичко по всички каузи в България. И по трите каузи знаеха всичко.

Има три метода да паднеш от листата " Магнитски ". В съответния случай той се е съгласил да спомага на държавните управляващи в САЩ.

Стоян Баумайер:  2021 година той ме нае особено за " Магнитски ". Още от първата минута Васил Божков сподели: " Аз оказвам цялостно подпомагане, каквото желаете - това е ". До момента сме показали над 25 000 страници материали. Американските управляващи знаят за Васил Божков повече, в сравнение с Васил Божков знае за себе си. Това Ви го подсигурявам.

Тези материали са защо?

Стоян Баумайер:  Лични материали, доклади, компании, сдружения, преводи, тегления, прехвърляния - всичко. Имейли, каквото си помислите - записи. Има още, то няма да е разпит, само че е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още би трябвало да даде като информация?

Стоян Баумайер:  Това не мога да кажа.

Не можете или не желаете?

Стоян Баумайер:  Нямам право без негово позволение. Не можем да кажем. Не единствено подпомагане...

А и какво?

Стоян Баумайер:  Обещание. Глоба.

Каква е санкцията, която той ще заплати?

Стоян Баумайер:  Не мога да кажа, тъй като още не е избрана.

Той би трябвало да заплати " такса успокоение "?

Стоян Баумайер:  Да, само че това не е нещо изключително, това не са някакви милиони. Просто той би трябвало да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните управляващи на Съединени американски щати Васил Божков? 

Стоян Баумайер:  Във всичките показания на Васил Божков попадат единствено Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица безусловно няма. Това ви го подсигурявам. Това, което ме безпокои и което безпокои моите сътрудници в ОАЕ, е, че тук могат да му създадат нещо в пандиза и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Стоян Баумайер:  Той е заплашен.

За това дали Васил Божков е имал връзки с Евгений Пригожин - гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР