Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в

...
Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в
Коментари Харесай

Само по bTV: Говори адвокатът на Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков е имал възбрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства, съобщи в изявление за bTV Стоян Баумайер, юрист на Васил Божков.

За две години Божков е разпитан седем пъти от управляващите в Съединени американски щати, с цел да бъде изваден от листата “Магнитски ”.

За две години Божков е разпитан седем пъти от управляващите зад Океана

bTV разполага с истинското решение на съда в Дубай, съгласно което Васил Божков има възбрана да бъде екстрадиран от 2021 година

Според документа на 23 август Божков не е екстрадиран, а самичък е решил да се върне и да се съобщи на българските управляващи.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, съгласно който обвиненият предприемач е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също по този начин е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

Ето и още от юриста на Божков Стоян Баумайер извънредно пред екипа на bTV.

Защо се върна в този момент Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да размени скъпия хотел с килията в ареста?  

Решението на моя клиент да се прибере беше взето предходната година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме действително средата на ноември. След това към нова година от американска страна ни беше неразрешено да се прибираме поради политическите условия. Това е самата истина.

От американска страна?

От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години спомага на 100% с американските управляващи и всякога, когато имахме опция по време на разпити сме питали още веднъж по кое време е комфортно той да се прибере, да почисти името си пред българското правораздаване и да завърши един път вечно с тези каузи тук. Последният разпит беше края на май пред американските управляващи за " Магнитски ". Тогава ни беше казано, че той в случай че към момента желае, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в основна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води персонално от основния прокурор на Абу Даби, тъй като от ден първи Васил Божков се смята за " политически показано лице ".

Съединените щати не дават пояснение и обосновка. Те поучават. А Емирствата - ви споделих. Те споделят: " Вашият живот е заплашен съгласно нас. Ние сме ви дали леговище, Вие сте политически застрашено лице. Ако желаете да си тръгвате - тръгвайте си, само че би трябвало да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност ". Американските управляващи не са го поощрили - " тръгвай си в този момент ", а споделиха, че съгласно тях в този момент времето е по-подходящо в сравнение с преди година. Смяната на основния прокурор.

Ако Васил Божков нямаше Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт, или където и да било.

Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха безусловно всичко по всички каузи в България. И по трите каузи знаеха всичко.

Има три метода да паднеш от листата “Магнитски ”. В съответния случай той се е съгласил да спомага на държавните управляващи в Съединените щати.

2021 година той ме нае особено за " Магнитски ". Още от първата минута Васил Божков сподели " Аз оказвам цялостно подпомагане, каквото желаете - това е ". До момента сме показали над 25 000 страници материали. Американските управляващи знаят за Васил Божков повече в сравнение с Васил Божков знае за себе си. Това Ви го подсигурявам.

Тези материали са защо?

Лични материали, доклади, компании, сдружения, преводи, тегления, прехвърляния, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите - Записи, записи.

Има още, то няма да е разпит, само че е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още би трябвало да даде като информация?

Това не мога да кажа.

Не можете или не желаете?

Нямам право без негово позволение. Не можем да кажем.

Не единствено подпомагане, освен подпомагане.

А и какво?

Обещание. Глоба.

Каква е санкцията, която той ще заплати?

Не мога да кажа, тъй като още не е избрана.

Той би трябвало да заплати " такса успокоение "?

Да, само че това не е нещо изключително, това не са някакви милиони, просто той би трябвало да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните управляващи на Съединени американски щати Васил Божков? 

Във всичките показания на Васил Божков попадат единствено Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица безусловно няма. Това ви го подсигурявам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите сътрудници в ОАЕ е, че тук могат да му създадат нещо в пандиза и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е заплашен.

За това дали Васил Божков е имал връзки с Евгений Пригожин - гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР