Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС

...
Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС
Коментари Харесай

Петър Величков пред ТОПСПОРТ: Михайлов ми каза да си свиркам, бил намерил пари... Оценката ми на това ръководство е 3+

Бизнесменът Петър Величков , който е член на Изпълкома на БФС и част от щаба на кандидат-президента на футболния ни съюз - Димитър Бербатов, даде обстойно изявление за ТОПСПОРТ . В него приказва по всички настоящи тематики преди Конгреса на 12 октомври. Предлагаме Ви третата и последна част от диалога ни с него.

Най-деен в мненията по адрес на Бербатов и хората от екипа му е господин Венцеслав Стефанов. Бербатов не бил дал една стотинка за футбола. В този ред на мисли, какъв брой стотинки е дал Борислав Михайлов?

- Такива изявления и съпоставения по никакъв начин не ми харесват. Никой не е счетоводител на Бербатов, никой не е счетоводител на Борислав Михайлов, с цел да знае кой какъв брой пари е дал за футбола. Но, би трябвало да се разбере доста ясно, хората, които са давали пари във футбола са почтени за почитание. Но не това е симптом, по който би трябвало да бъде избирано управлението на БФС. Нямам желание да влизам в ролята на юрист на Бербатов, само че знам къде е помагал, в кои клубове. Той го зададе този въпрос - дали тези клубове ще имат доблестта да кажат " Да, Бербатов ни купи това, Бербатов ни купи това ". По същия метод, в случай че има клубове, на които Михайлов е помагал персонално, от джоба си, не с парите на БФС, да си го кажат. Аз не виждам с положително око на това опълчване на футболисти, митове, па въпреки да идва от хора, които също са ангажирани съществено във футбола. За всички беди, които ги има в българския футбол, за всички пропуснати благоприятни условия, не Изпълкомът е този, който би трябвало да бъде държан виновен, а това е оперативното управление на футболния съюз. Изпълкомът се събира няколко пъти в годината и взема решение съществени, генерални неща. В последна сметка управлението на БФС би трябвало да бъде мотор на всичко. Какво може да направи Изпълкомът, когато никой не идва да каже " Абе, хора, идват пари от ФИФА и УЕФА, които могат да бъдат усвоени. Дайте да разпределим дилемите в този Изпълком. Кой защо ще дава отговор ". За да може да бъдат усвоени допустимо най-вече средства.

Никога ли това не се е случвало?

- Такава информация изобщо не идва. Заседанията на Изпълкома по времето на Борислав Михайлов продължаваха по 20 минути. Какво можеш да направиш за 20 минути? В Изпълкома би трябвало да стоят оперативни хора. И уставът също би трябвало да бъде изменен в тази посока. Да стоят хора, които водят избраните оперативни посоки във футболния съюз. Аз съм предприемач, бил съм по това време шеф в една от най-големите компании в България и на съвещанието на Изпълкома се декларира, че Петър Величков ще дава отговор за спонсорството. На идващия ден приказвам с Михайлов и му споделям: " Виж, би трябвало да седнем и да беседваме. Ако аз ще давам отговор за спонсорството, има избрани неща, които би трябвало да се направя, с цел да може да бъдем малко по-атрактивни, да бъдем обсъждани като благонадежден сътрудник ". Знаете ли какво ми отговори? " Свиркай си, аз парите съм ги намерил. Нямаш никакви задължения тук ", това ми съобщи. И след това тези хора имат наглостта да ми кажат " Той отговаряше за спонсорството, за какво не вкара пари? ". Не може да вкараш пари в една продънена каца, от която всичко тече, първо. И второ - няма по какъв начин да докараш пари, когато някой ти декларира, че парите ги е намерил и да си свиркаш. Той няма потребност от нищо в тази посока. Нормално е да се търси метод да бъде помогнато. Как да дадеш непотърсена помощ?
 Петър Величков в обстойно изявление за ТОПСПОРТ: При почтен избор и храброст от клубовете, това управление на БФС си отива!
Петър Величков в обстойно изявление за ТОПСПОРТ: При почтен избор и храброст от клубовете, това управление на БФС си отива!

Бизнесменът от екипа на Бербатов приказва по всички настоящи тематики преди Конгреса

Трябва ли в Изпълкома да има притежатели на клубове, каквито има сега - Кирил Домусчиев, Венцеслав Стефанов...

- Казали сме го ясно - не би трябвало! Мястото на президентите е в стеснен контакт с управлението на футболния съюз, само че отвън Изпълкома. Какво може да създадат президентите в границите на едно 20-минутно съвещание?

Най-вероятно да си свиркат...

- Не, не желая да го споделям това нещо. Има способи да се работи с тези президенти. Имаме концепция, само че уставът към момента не го разрешава. Ако уставът бъде изменен в идващия Конгрес, не в този момент, в тази посока, професионалните футболни клубове би трябвало да бъдат показани в Изпълкома. Аматьорските също. Женският футбол и различните форми на футбол би трябвало да бъдат показани в Изпълкома. Но не с съответни президенти. Ще дадем опция на аматьорските футболни клубове да излъчат техен представител за Изпълкома. Професионалната лига да излъчи техен представител. Под тази форма, в случай че приказваме за президенти, могат да попаднат такива. Но да бъдат определени от съответната общественост - ПФЛ, АФЛ, женският футбол да си избере представител. Добре са пристигнали в Изпълкома, с цел да могат да съставляват ползите на тези футболни общности. Но еднолично да се показват президенти... Той е допустим за един, само че недопустим за различен. За тази цел би трябвало да се промени уставът на БФС.

ЦСКА издигна кандидатурата на Димитър Бербатов. Говорили ли сте в миналото с управленията на Левски и Лудогорец? Ако е по този начин, те изразявали ли са пред вас поддръжката си?

- Нормално е да се търси контакт, да се водят диалози. Да, разговаряли сме с всички съществени футболни тимове в България. Не е належащо това да се прави притежание на цялата футболна общност. Имайте поради, че доста от тези хора също не поддържат настоящето управление, доста от тях са се натъкнали на това, на което се натъкваме всички. Не сме разговаряли с клубовете, които намерено нападнаха Бербатов. Сериозни, обичайни български клубове - пловдивските Ботев и Локомотив. Какво може да си кажем с Христо Крушарски? Уважение за него, че дава пари за футбол, че сътвори този тим и реализира огромни триумфи. Но защо да върви Бербатов? Как да отиде да приказва с него, когато Крушарски сподели, че щял да му дава количка и вар, с цел да бърка тази вар... Това ли да приказва с Крушарски? Да отиде Бербатов, да вземе количката и да бърка вар... Какво можем да си кажем с такива хора? Но със сериозните футболни тимове е говорено. Знаем тяхното мнение. Те също доста добре знаят какво могат да чакат от това ново управление.

Колко почтено беше българското футболно състезание в последните 10 години?

- По футболни въпроси заобикалям да приказвам. Аз пристигам от действителния бизнес, от корпоративния бизнес, аз зная по какъв начин се гради от нулата организация, по какъв начин се преструктурира организация, по какъв начин се ръководи грамотно и мъдро организация. Моето място в българския футбол няма да бъде на специалист по играта, няма да се изричам по футболни въпроси. Факт е, че напрежението е огромно. Остават непрекъснати подозрения за нередности. В тази връзка нашият екип, в случай че бъде определен, ще разгласи тотална война на корупцията във футбола. Това е нещо, за което ние ще поемем ангажимент. Ще се преборим с него, тъй като знаем какво би трябвало да се направи, с цел да може тази корупция да изчезне вечно. По футболните въпроси - имаме стратегия, която сме изложили пред клубовете по време на срещите. Тази стратегия е качена на уеб страницата ни и всеки може да се запознае с нея. Не е правилно да идват футболни президенти и да споделят, че не са чули Бербатов да приказва за футбол. Ами, като бяха поканени на тези срещи, можеха да дойдат, да слушат, да се срещнат.

По десетобалната, каква е оценката Ви за ръководството на Борислав Михайлов и това управление?

- Не би трябвало да бъдем черногледи. Когато има нещо, което е направено хубаво, то би трябвало да бъде оценено, би трябвало да бъде упоменато. Казахме за футболната база, която се направи. Казахме за терените, които са усъвършенствани. Но изложихме и другата позиция, дали това е било най-мъдрото решение, дали е трябвало тези средства да потънат единствено на едно място, а не да стигнат до аматьорските футболни клубове и школите. За да се стигне до това състояние, в което да пристигна страната и да ти каже, че не желае да работи с това управление на БФС, а страната е основен състезател в тактиката за смяна на нормативната база, страната да вземе своето място с финансиране, какво да кажем за сходно ръководство? Ако би трябвало да бъда прецизен, повече от 3+ на това управление не мога да слага. Отбелязвам, че и за съм бил част в него. Но неведнъж съм казвал какви са проблемите. Не можахме по никакъв метод да изградим симбиоза, която да работи в полза на българския футбол.

Накрая, можете още веднъж да се обърнете към клубовете, които на 12 октомври ще решат ориста на българския футбол за идващите години.

- Те би трябвало да бъдат смели, да са виновни, на този Конгрес да изразят това, което показаха пред нас - по време на срещите ни, в декларациите си, в позвъняванията си по-късно, когато някои ни споделиха, че желаят смяна, само че няма да попълнят такива заявления с опасения за възможна принуда към тях. Клубовете не би трябвало да стават съучастници в прелигитимирането на едно управление, което е работило 16 години. Отдавна е дало, каквото е могло. И не е обикновено след 16 извънредно противоречиви години, с нулеви резултати на националните тимове, 16 години напрегнато, кавги и разправии, не е обикновено да искаш да получиш нов 4-годишен мандат. Така приключвам - дано на 12 октомври клубовете бъдат смели, виновни, да излязат от този Конгрес с високо вдигната глава, че са изразили същинската си воля. Но, отново дублирам - с цел да е по този начин, би трябвало да им бъдат основани съответните условия. Онова, което показваме в тези осем точки, не предстои на никакъв коментар, няма причини " срещу ". Вотът би трябвало да бъде почтен. Всичко отвън това - криене по стаички, преброяване на мрачно, ще остави тежки подозрения и няма да сме мръднали даже крачка напред.
 Петър Величков пред ТОПСПОРТ: Държат дребните клубове небогати, вършат отстъпки и им го припомнят преди Конгрес
Петър Величков пред ТОПСПОРТ: Държат дребните клубове небогати, вършат отстъпки и им го припомнят преди Конгрес

" Държавата съобщи, че не желае да работи с това управление на БФС "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР