Бизнесменът и милиардер Джеф Безос предложи да покрие до 2

...
Бизнесменът и милиардер Джеф Безос предложи да покрие до 2
Коментари Харесай

Безос предложи 2 млрд. долара на НАСА, ако сключат договор за мисия на Луната |

Бизнесменът и милиардер Джеф Безос предложи да покрие до 2 милиарда $ разноски на НАСА, в случай че американската галактическа организация разпореди на компанията му Blue Origin контракт за основаване на галактически транспортен съд за кацане на астронавти на Луната, съобщи Ройтерс.

През април НАСА сключи с конкурентния на Безос милиардер Илон Мъск, който е и основател на SpaceX, контракт за 2,9 милиарда $ за създаване на галактически транспортен съд, с който астронавти да стигнат до лунната повърхнина през 2024 година, отхвърляйки офертите на Blue Origin.

Тогава агенцията се аргументира с дефицит на лично финансиране и потвърдения опит на SpaceX за орбитални задачи. В писмо до НАСА Безос декларира, че компанията му Blue Origin е подготвена да заплати до 2 милиарда $ за орбитална задача за инспекция на технологията му.

Blue Origin желае контракт с закрепени цени и ще покрие всички разноски за развиване на системата.

Според Безос без конкуренция краткосрочните и дълготрайните лунни упоритости на НАСА ще се забавят и в последна сметка ще костват повече и няма да служат на националния интерес. Говорител на НАСА съобщи, че организацията е била осведомена с писмото на Безос, само че отхвърли да разяснява в допълнение.

Преди да избере SpaceX, НАСА изиска оферти за галактически транспортен съд, който да изпрати астронавти до лунната повърхнина по програмата си Артемида. С полета хора ще стигнат до Луната за първи път от 1972 г. 

Предложението на Безос идва няколко дни, откакто той с още трима души
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР