Бизнесменът Атанас Бобоков, собственик на завода за акумулатори Монбат бе

...
Бизнесменът Атанас Бобоков, собственик на завода за акумулатори Монбат бе
Коментари Харесай

Аферата Боклукгейт: Защо съдът върна Атанас Бобоков в ареста

Бизнесменът Атанас Бобоков, притежател на завода за батерии " Монбат " бе върнат в ареста предходната седмица от апелативния спецсъд, откакто първата инстанция постанови, че той може да излезе на независимост против гаранция от 700 хиляди лева Заедно с него бяха освободени и други двама от обвинените – някогашният зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков (80 хиляди лева.) и плевенският предприемач Николай Миховски (300 хиляди лева.). Окончателното решение е обаче, че към този момент те остават в ареста.

Има данни, че е знаел

Освен Атанас Бобоков по това дело обвинен е и брат му Пламен. Срещу него обаче има и настрана дело – поради връзката с президентския секретар Пламен Узунов.

По делото за боклука Бобокови са привлечени към отговорност за присъединяване в незаконна група. Според проверяващите двамата са взели участие в скица, ръководена от Живков, посредством която рисковите боклуци от " Монбат " са били нелегално депонирани на разилчни места в страната – в началото в Лом,. Това ставало посредством сдружения, следени от другите двама обвинени предприемачи – Миховски и Айгюн Еминов. Фирмите били лицензирани от екоминистерството, само че нямали никакъв потенциал, твърди прокураутрата. Затова отпадъците били струпвани на разнообразни площадки.

В заключенията си апелативният съд, който върна Бобоков в ареста, показва, че има доказателства за това, че той е знаел, че компаниите на Миховски и Еминов нямат потенциал. Такива показания са дали някогашният шеф на предприятието " Монбат Рисайклинг " Васил Богданов. Той също е обвинявм по делото, само че и главен очевидец на прокуратурата. Богданов споделя, че вложенията за реализиране на подобен потенциал били големи – в границите на милиони евро. Друг очевидец, с букви С.Ж., разказал, че Бобоков го попитал за мнението му за отпадъците, а той му отвърнал, че в България няма компания с подобен потенциал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР