Бизнесът в България трябва да бъде по-амбициозен и да си

...
Бизнесът в България трябва да бъде по-амбициозен и да си
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Бизнесът в България трябва да си поставя по-висoки цели

Бизнесът в България би трябвало да бъде по-амбициозен и да си слага по-високи цели, като промишленост 4.1, а не 4.0, това съобщи в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев по време на Годишния бизнес конгрес " Индустрия 4.0 ", който се състои в границите на Международния механически панаир.

През последните 15 години продуктивността на труда в България пораства, като се изключи 2009 година, когато българската стопанска система беше в криза. През 2016 продуктивността на труда се усилва с 2,6% годишно. По-същественият тренд през последните години, е че разноските за труд и растеж ът на трудовите хонорари се усилват по-интензивно в сравнение с продуктивността на труда, с цел да се стигне до актуалните параметри на претовареност - привършен капацитет от работна мощ, уточни вицепремиерът.

По думите му изводите са два - през идващите години спомагателните работни места ще се запълват от хора с релативно ниско обучение, а това е спънка за развиване на промишленост с по-висока добавена стойност. И второ - при ясни вероятности за повишаване цената на труда, това ще докара до банкрутиране на производствата, основани евтино на труда, поради привършване на тяхната конкурентоспособност, а освободената работна мощ ще бъде ангажирана в производства с по-висока добавена стойност и които обезпечават и по-атрактивно заплащане.

Томислав Дончев уточни, че България е индустриална мощ, като има междинен дял на индустриалното произвеждане 28 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Страната ни има по-високи индикатори и от Средноевропейските, да вземем за пример Гърция има 15,5% индустриалното произвеждане от Брутният вътрешен продукт, Румъния - 32%, Франция 19, 4% и 30 на 100 за Германия. Промишленото произвеждане в България е пораснало с 4,3 %, към юли тази година, растеж ът на преработващата индустрия е над 6,3%, следи се спад на добивната индустрия.

Според вицепремиера растеж ът на производствата с висока добавена стойност е непретенциозен и е належащо, когато приказваме за " Индустрия 4.0 " и за цифровата промяна, да си слагаме и да следваме по-високи цели.

Бъдещето е на цифровите технологии и в това е шансът на България, сподели Томислав Дончев. Бизнесът в страната би трябвало да си слага по-високи цели, като самодейностите да бъдат бързи, умни и амбициозни. Недопустимо е една цифрова авангардна бизнес самодейност да е спъвана от непотребен бюрократичен напън от страна на страната. В умозаключение Томислав Дончев уточни, че не е действително да се прави " Индустрия 4.0 " с Администрация 1.0 -2.0 и с Образование 2.0.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР