Бизнесът удря рамо на държавата за Околовръстното Напролет строят локалните

...
Бизнесът удря рамо на държавата за Околовръстното Напролет строят локалните
Коментари Харесай

Широки пръсти: Бързата връзка с магистралата набъбнала до...

Бизнесът удря рамо на страната за Околовръстното Напролет строят локалните платна на Асеновградско

Идейният план за удвояване на околовръстното шосе сред кръстовището с Асеновградско шосе до автомагистрала " Тракия ", квалифициран преди няколко години, е спрян. " При деликатен прочит на плана се оказа, че са позволени основни пропуски при подготовката му и би трябвало да бъдат в точния момент отстранени. В противоположен случай разширението на това значимо трасе щеше да се оскъпи със 180 млн. лв. ", твърди регионалният шеф Здравко Димитров.

Според експертите, взели участие в разглеждането на плана, едно от неудачните решения е отчуждаване на земята под 400-киловолтова линия високо напрежение, планувано за създаване на надлез. Изместването на жп линията, която обслужва КЦМ, беше посрещнато от компанията с неразбиране. От КЦМ са възразили, че при по този начин даденото планово решение няма по какъв начин локомотивът да вземе наклона. Отчуждаването на парцелите в региона на Коматево е толкоз огромно, че стига чак до Зеленчукова борса.

Проектът за Югоизточен обход от " Скобелева майка " до Асеновградско шосе е създаден в община Пловдив като път с четири ленти и улично осветяване. Предоставен е безплатно на Агенцията за пътната инфраструктура. Трасето е малко над седем километра и за нуждата от построяването му в Община Пловдив се приказва от години. С Югоизточния обход на процедура се затваря околовръстният пръстен, което ще разреши директното прекосяване на коли, без да влизат в града и да помпат в допълнение така и така натоварения трафик. Тангентата е заложена и в Общия организационен проект на Пловдив, който е в действие към този момент 11 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР