Бизнесът трябва да възприема БАН като R&D център. Затова нашата

...
Бизнесът трябва да възприема БАН като R&D център. Затова нашата
Коментари Харесай

Д-р Бойко Таков: БАН може да е развойният център на малки и средни фирми, които нямат такъв


Бизнесът би трябвало да възприема Българска академия на науките като R&D център. Затова нашата задача е да предоставим опция на дребните и междинни предприятия в България, които не могат да си позволяват собствена развойна активност , да употребяват Българска академия на науките като сходен център. Това заявиха  доктор Бойко Таков , изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия ( ИАНМСП ) и акад. Юлиан Ревалски , председател на Българска академия на науките , в ефира на предаването  " Бизнес старт "   по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на доктор Бойко Таков българският бизнес би трябвало да бъде кадърен да употребява тази инфраструктура, с цел да остане в крайник със протичащото се по света.

" Иновациите са бъдещето. Без тях нашата страна изрично няма по какъв начин да върви напред и ще бъдем обречени само да догонваме събитията, протичащи се на открито ".

Според  акад. Юлиан Ревалски  връзката сред академията и бизнес ът в България се къса през последните 20-30 години, защото огромните интернационалните компании, които имат дъщерни предприятия в България, избират да развиват своите научни  разработки в родните си страни.

" Малките и междинните предприятия са тези, които имат по-голям интерес за сходна активност в България, и защото нямат задоволително средства, ние от Българска академия на науките сме отсреща с нашето финансиране, с цел да подпомогнем този развой ".

Във връзката с идното дълго чакано събитие " Наука за бизнес " гостите споделиха, че ще бъдат показани голям брой разработки , които са в положение да бъдат показани на бизнес а, както и такива, които към този момент са намерили приложение.

" Сред разработки те са технологии за оптимизация на индустриални задания, мрежа от микроконтролери за умни здания и заводи, първообраз на ваксина против Covid-19 , портативно устройство за изсъхнало обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, както и доста други ", посочи д-р Бойко Таков.

По отношение на българския първообраз на ваксина против Covid-19   акад. Юлиан Ревалски  допълни, че медикаментът понастоящем се намира в стадий на тестване, като първичните данни са положителни.

" Засега единствено една българска държавна компания има нужния опит да осъществя серийно произвеждане на този план. Но преди всичко това ще бъде една тежка задача, както от финансова позиция, по този начин и от организационна, защото клиничните изследвания обгръщат по 30-40 хиляди души ".

" Във всеки случай това е ваксина , която е финансово подкрепена от Института „ Пастьор “, разяснява акад. Юлиан Ревалски , добавяйки, че процентите на успеваемост на медикамента ще бъдат обявени на събитието .

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР