Бизнесът призовава и гражданите да се включат в протеста срещу

...
Бизнесът призовава и гражданите да се включат в протеста срещу
Коментари Харесай

Бизнесът: Гражданите да ни подкрепят за тока, защото те ще го плащат

Бизнесът приканва и жителите да се включат в митинга против повишаването на тока. Причината е, че разликата ще я платят те. Това изясни в утринния блок на bTV Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „ В последна сметка сметката ще я платят жителите по линия на понижаване на приходите и увеличение на цените”, съобщи Велев. „ Сметката е надписана и ние няма да се караме кой да я заплати. Просто би трябвало да се спрат кражбите”, уточни той. По думите му, това ще стане като се скапват договорите с американските централи и се спре несъразмерната държавна помощ.

Както БЛИЦ заяви, служащи, шефове и синдикални водачи в близо 1000 български предприятия ще стачкуват през днешния ден с едночасово изключване на потреблението на ток в предприятията и шествия в 29 града. Така те се афишират срещу предстоящото повишаване на тока от 1 август и с искане за реформиране на енергийната система.

По отношение на ВЕИ-тата, Васил Велев изясни: „ При 350 мегавата нужни фотоволтаици, ние имаме над 1000 мегавата, като половината от тях са в последния миг присъединени. Повечето от тях в нарушаване. 15 обекта дневно е приемала комисия, чийто ръководител е в чужбина в командировка. 15 обекта на ден”. Той попита за какво тези централи, които са признати в нарушаване, не продават на пазарни цени като всички останали.

По думите му, „ новата схема” е с сила, получена от оборски тор, която ще работи в идната година. „ ВЕИ-тата от оборски тор са 7 пъти по-тежки за системата от фотоволтаиците, които казахме, че са в пъти по-тежки, в сравнение с е естествения производител на електроенергия”, уточни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи от своя страна, че синдикатите се включват в митинга, тъй като считат нарастването на цената на тока по оферти от държавното управление метод не може да запълни дупката в енергетиката, която е от милиарди левове. Таксата от 5% не може да покрие по никакъв метод недостига в НЕК, счита той. „ Заради това, че плащаме скъпия ток на американските централи и на ВЕИ-тата и на някои неефективни когенерации, в действителност, е от порядъка на минус 600-700 млн. на годишна база”, изясни той,

Протестът е против сбъркания модел, посочи Димитров. Той даде образец с плана „ Цанков камък”, който по първичен проект трябвало да коства 300 млн., а в този момент коства 900 млн. и цената му продължава да пораства. Според него, дефицитът за последните 3 години в системата, насъбран поради голословното намаление на цената на тока, е 1,4 милиарда „ Т.е. толкоз е сметката най-после, която идва, 3 години по-късно, и споделят: „ Това е ситуацията, някой би трябвало да я плаща”, добави той. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР