Бизнесът подкрепи сумата за заплащане на всеки хотелиер, който е

...
Бизнесът подкрепи сумата за заплащане на всеки хотелиер, който е
Коментари Харесай

До дни ще е готова мярката, по която ще бъдат подкрепени хотелиерите, настанили бежанци

Бизнесът поддържа сумата за възнаграждение на всеки хотелиер, който е приютил емигрант, която е 40 лв. на човек дневно, имаше предложения от 10 до 180 лв.. Мярката се създава сега и ще бъде спешна, краткотрайна. Въпрос на един-два дни е да бъде написана и качена на страницата на Министерството на туризма. Това заяви в " Денят стартира " Илин Димитров, народен представител от " Продължаваме промяната ", ръководител на Комисията по туризъм в Народното събрание.

" Мярката ще бъде ретроактивна, ще има назад деяние, настанилите бежанци до момента ще получат възнаграждение ", добави Димитров.

Мярката ще важи за цялостен интернат, за места без изхранване и за частни домове, които одобряват бежанци, ще важи и със задна дата. Планира се да работи към 3 месеца. Тя ще бъде обвързана с метода на престой на бежанците.

" Коментира се да отпадне туристическият налог, когато някой емигрант е регистриран като екскурзиант. Има организация, всеки един хотел подава данни на страницата на Министерството на туризма, когато желае да взе участие. Мярката оказва помощ на 160 хиляди души, които работят в бранша директно и на 250 хиляди, които работят непряко. Проверките не би трябвало да бъдат засилени, регламентът би трябвало да бъде явен, стремежът е да няма злоупотреби. Приоритет е да се изпълнят държавните бази и по-късно да се обърнем към бизнеса ", добави Илин Димитров.

По думите му мярката ще бъде ясно написана с съответни правила и механизъм за надзор.

" Ако желаят да работят бежанците, ще могат да се настаняват по няколко посоки - сезонна претовареност до 3 месеца, ускорена процедура за приемане на статут на търсещ интернационална протекция - ще имат опция да работят за 1 година, като в случай че имат предпочитание може да се усили с още една година и третият вид е да получат достъп до пазара на труда за 3 години в страната, в която са признати. 90 % от бежанците са дами и деца, 10% са възрастни мъже ", сподели още Илин Димитров.

Основният град, който посреща бежанци, е Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР