Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и се очаква

...
Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и се очаква
Коментари Харесай

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10 процента

Бизнесът не е спрял да подвига заплатите и се чака нарастване на възнагражденията през тази година приблизително от 8-10%. Това стана ясно от думите на ръководителя на АИКБ Васил Велев пред БТВ.

За някои браншове 940 лева минимална работна заплата е малко, а за други е доста, счита той. Велев уточни, че България е страната с най-голям растеж на работните заплати със 17,7% за последното тримесечие на годишна база. За разлика от другите европейски страни сме обезпечили растеж на междинната работна заплата, която изпреварва инфлацията. Велев прикани хората да не се задоволяват с минималната заплата, да не чакат страната да им увеличи приходите, а самите те да си покачат квалификациите си или да работят на няколко места.

" Минимална работна заплата от 940 лева е изцяло реалистична. Това вероятно е заложено в Кодекса на труда, т.е. 50% от междинната работна заплата за страната. Такива бяха и нашите упования - сред 950 лева и 1000 лева, в случай че се ръководим от тази формула за установяване на минималната заплата ", съобщи Ваня Григорова, стопански консултант в КТ " Подкрепа ".

Според нея няма да има нарастване на МРЗ до края на годината, което е много притеснително на фона на инфлацията в България. КТ " Подкрепа " ще продължи да упорства за нарастване на заплатите, макар изказванията за банкрут на страната.

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР