Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и очакват увеличение

...
Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и очакват увеличение
Коментари Харесай

Бизнесът вдига заплатите с 10%, синдикатите ще настояват за 940 лв. МРЗ

Бизнесът не е спрял да подвига заплатите и чакат нарастване на възнагражденията приблизително от 8-10%. Минималната заплата е заплата и тя би трябвало да се създаде, а когато се дефинира административно и надвишава продуктивността се получават по този начин, че се взима от тези със междинна подготовка и се дава на тези хора, които не дават задоволително принос с неприятна трудова дисциплинираност.

Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред БиТиВи за предлагането на служебния финансов министър Росица Велкова минималната работна заплата да се вдигне на 940 лева

За да има съответни минимални работни заплати, те би трябвало да се договорят по стопански браншове. За някои браншове 940 лева минимална работна заплата е малко, а за други е доста.

Той уточни, че България е страната с най-голям растеж на работните заплати със 17.7% за последното тримесечие на годишна база. За разлика от другите европейски страни сме обезпечили растеж на междинната работна заплата, която изпреварва инфлацията. Велев прикани хората да не се задоволяват с минималната работна заплата, да не чакат страната да им увеличи приходите, а самите те да си покачат квалификациите си или да работят на няколко места.

10.5 милиарда лева са надвзети от предприятията с изкривения пазар на електрическа енергия, посочи Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " уточни, че е реалистично предлагането на служебния кабинет минималната работна заплата да стане 940 лв.. Към момента по този начин както е записан текстът в Кодекса на труда не разрешава обществените сътрудници да договорят по-високи равнища на минималната работна заплата, само че това ще се промени в идващото Народно заседание, чака Григорова. Твърденията, че измененията в Кодекса на труда опонират не директивата за нарастване на заплатите, не са основателни, разяснява още тя.

" Заплатата би трябвало да е най-малко 940 лева, с цел да се смята за съответна и това ще е предмет за диалози в работната група, част от която са и синдикатите ", сподели Ваня Григорова.

Според нея няма да има нарастване на минималната работна заплата до края на годината, което е много притеснително на фона на инфлацията в България.

КТ " Подкрепа " ще продължи да упорства за нарастване на заплатите, макар изказванията за банкрут на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР