Бизнесът, индустрията и науката ще развиват съвместна научно-изследователска дейност и

...
Бизнесът, индустрията и науката ще развиват съвместна научно-изследователска дейност и
Коментари Харесай

Бизнесът и научните организации ще усвояват 2 млрд. лв. по нова програма

Бизнесът, промишлеността и науката ще развиват взаимна научно-изследователска активност и ще основават нови софтуерни решения и съвременни артикули. В идващите 7 години в подобряването на взаимоотношението посред им, както и в създаване на повече нововъведения ще бъдат вложени над 2 милиарда лева Средствата са по новата за България Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " (ПНИИДИТ). Изпълнението ѝ ще се координира от Министерството на нововъведенията и растежа. В момента по нея текат публични съвещания, а до края на годината се чака да бъде призната от Министерския съвет и от Европейската комисия. Новината заяви в четвъртък Министерство на нововъведенията и растежа.

Програмата има два съществени целта – " Устойчиво развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема " и " Цифрова промяна на обществения бранш ". Освен възстановяване на съдействието сред научните организации, висшите учебни заведения и фирмите, по първия приоритет ще бъдат развивани към този момент построените центрове за върхови достижения и подготвеност. Ще се поддържат внедряването на технологии, прехвърлянето на познание и скъсяването на пътя от изследванията до нововъведенията.

Ще бъдат финансирани планове, получили знака за качество " Печат за върхови достижения " по стратегиите " Цифрова Европа " и " Хоризонт Европа " на Европейската комисия. Ще се влага още и в нови индустриални иновационни стратегии за развиване на технологии, посредством които районите на страната да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални. Специален акцент ще бъде подложен върху подобряването на умения и придобиването на нови пълномощия в и за бизнеса.

Във втория приоритет е планувано финансиране за цифровизация на обществения бранш, в това число повишение на киберсигурността в администрацията. Ще се извършват и планове, свързани със основаването на пространства от данни, отворен достъп до просвета и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР