Бизнесът има остра нужда от близо 240 хиляди работници и

...
Бизнесът има остра нужда от близо 240 хиляди работници и
Коментари Харесай

Бизнесът има остра нужда от работна ръка: Най-много се търсят готвачи и шивачи

Бизнесът има остра потребност от близо 240 хиляди служащи и експерти в разнообразни сфери. Най-голям недостиг има от шивачи, продавачи, машинни оператори и готвачи. Над 70% от работодателите в България се затрудняват да си намерят личен състав в тези области. Данните са от изследване на Агенцията по заетостта. В сладкарница в Благоевград повече от седмица търсят личен състав. Имат потребност от баничар и продавач. Заплащането е над 1 000 лв. месечно, само че претенденти съвсем няма.

" Няма! Появиха се там едно или две девойки и това е. Няма хора, няма претенденти за работа ", споделя Димитър Бакалов, хлебопроизводител и притежател на сладкарници пред Българска национална телевизия.

Подобна е обстановката и в прилежащите магазини, заведения за хранене и кафенета, където също са разлепени разгласи, че търсят личен състав.

" Който и да попиташ сътрудник, в съвсем всички заведения се търсят или бармани или сервитьор. Да оставим това, че тези хора, които се появяват нито имат някакво обучение, нито имат стаж, нито имат някаква процедура ", споделя още Бакалов.

Над 500 свободни работни места са оповестени и в Бюрата по труда в Благоевградска област, множеството са в областта на услугите и търговията. И макар че работодателите се оплакват, че все по-трудно намират фрагменти, в района се регистрира позитивна наклонност към понижаване на безработните.

" В последните няколко месеца прави усещане, че имаме две общини с извънредно ниско ниво на безработицата на територията на област Благоевград. Това е самата община Благоевград с 3,7% ниво на безработица и община Сандански с 3,9% ", съобщи Станислава Поповска, шеф на Бюрото по труда в Благоевград.

Благоевградска област обаче остава в дъното на класацията по възнаграждение, като междинната месечна заплата е към 1 000 лв., което кара доста младежи в трудоспособна възраст да търсят прехранване в столицата или в чужбина.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР