Бизнесът и синдикатите искат среща с президента Румен Радев и

...
Бизнесът и синдикатите искат среща с президента Румен Радев и
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите искат спешни компенсации за високите цени на тока

Бизнесът и синдикатите желаят среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев . Целта е да бъдат подхванати незабавни дейности за компенсиране на голословно високите цени на електрическата енергия. Това желаеха в отворено писмо от АИКБ, КТ „ Подкрепа “ и КНСБ до президента и премиера, с копие до виновните министри. Писмото е по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и ССИ .

В него заинтригуваните страни настояват, че не би трябвало да се губи време и упорстват да се премине към реализиране на към този момент завършените финансови ограничения . Те упорстват за образуване на среща след 22.10.2021 година, на която да се обсъдят:

• препоръчаните ограничения за финансова отплата на небитовите консуматори , а точно възобновяване на 75 % от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита). За месец август това са 74 лв., за месец септември – 94 лв., а за месец октомври това се обрисува да е сума от порядъка на 180 лв. за мегаватчас. Следва възобновяване на надвзетото да се прави до нормализирането на цените.;

• проектът за недопускане на ценова ескалация през зимата 2021/2022.

В отвореното писмо се споделя още:

Критичната обстановка за огромен брой консуматори на електрическа сила на свободен пазар ни кара да бъдем настоятелни в търсенето на съответни решения в къси периоди. Цените на електрическата енергия порастват „ безотговорно “ и цената на мегаватчас непрекъснато бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лева за мегаватчас междинна планирана цена на КЕВР на електрическата енергия за интервала юли 2021/юни 2022 година, цената за месец август беше 218.17 лева, за месец септември – 244.50 лева, а за първите двадесет дни на месец октомври към този момент е 368.60 лева, като не може да се предвижда какъвто и да било „ таван на цените “, освен това преди да е настъпила зимата.

На извършената от Вас кръгла маса на 18.10.2021 година по тези въпроси, имахме опция да обсъдим редица вероятни ограничения и видяхме, че има схващане за обмисляне на съответни ограничения, написа още в писмото.

На 19.10.2021 година се организира митинг по същия мотив, а представители на протестиращите бяха признати от вицепремиера и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев, министъра на енергетиката Андрей Живков, заместник-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов на взаимна среща, на която участваха още господин Иван Иванов – Председател на КЕВР, господин Валентин Николов – член на Съвета на шефовете и изпълнителен шеф на „ Български Енергиен Холдинг “ ЕАД, господин Константин Константинов - Изпълнителен шеф на „ Българска Независима Енергийна Борса “ ЕАД. На срещата още веднъж беше доказано, че се работи по към този момент обсъжданите ограничения.

Бяха посочени съответни механизми за финансово компенсиране на необятен кръг икономически консуматори, в това число посредством Фонд „ Сигурност на Енергийната Система “. От наша страна, ние потвърдихме поддръжка за готвените ограничения, само че към момента не виждаме резултат, се споделя още в писмото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР