Бизнесът е в шок. Компенсациите за скъпия ток за декември

...
Бизнесът е в шок. Компенсациите за скъпия ток за декември
Коментари Харесай

Бизнесът на колене! Компенсациите за скъпия ток ги няма

Бизнесът е в потрес. Компенсациите за скъпия ток за декември месец ги няма. Фактурите от търговците на сила започнаха да идват до крайните клиенти и са на стойност десетки хиляди лв.. В тях няма нито дума за обезщетения, най-малко не във типа от октомври и ноември месец, когато бяха отразени като обособени детайли.

Сметката за хранителен магазин в Пловдив бе 6193 лв. за ноември. След помощта от страната, която беше в размер на 110 лв. на мегаватчас, притежателят действително е платил 4123 лв.. Днес обаче получил фактурата от снабдител за 8006 лв., т.е. съвсем двойно.

Заведение пък, чиято сметка е била 7-8 000 лв., в този момент е сюрпризирано с 33 000 лв., сигнализират от Сдружението на заведенията в България. Така бизнесът се трансформира в заемодател на страната, до момента в който някой измисли и приложи механизмът за обезщетенията, показват от браншовата организация.

През декември новата власт очерта нов модел на подкрепяне на небитовите клиенти на свободния енергиен пазар. Помощта се пресмятат като 75% от разликата сред базовата цена 185,59 лв. за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на БНЕБ (Българската самостоятелна енергийна борса) за съответния месец, само че не повече от 30% от действителната борсова цена за месец юли 2021 година. Мярката бе оповестена, само че никой не уточни по какъв начин и по кое време тя ще се отрази във фактурите на сдруженията. По данни на министерство на енергетиката за това подкрепяне са отделени 940 милиона лв.. Те ще бъдат разпределени за м. декември и първите три месеца на 2022 година

„ Марица” изпрати питане до министерството на енергетиката и търговците на сила какви указания са получили, само че до този миг отговор няма.

Очаквайте детайлности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР