Бизнесът е семеен, а сред създателите са Йоана Сотирова и

...
Бизнесът е семеен, а сред създателите са Йоана Сотирова и
Коментари Харесай

Стартираща фирма доставя продукти с рецепти за вечеря у дома

Бизнесът е фамилен, а измежду основателите са Йоана Сотирова и Георги Атанасов

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Биопроизводството нараства, проблемите на производителите - също

През 2016 година записаните биологични производители, преработватели и търговци в страната са близо 7 пъти повече спрямо 2011 година
13 ное 2017
Храни: Троен скок за бранша

Само една компания регистрира загуба през предходната година
10 ное 2017 По света промишлеността за доставка на пакети с тъкмо оразмерени хранителни артикули, съпроводени от предписания за готвене вкъщи (meal-kit delivery services), се прави оценка на 1.5 милиарда $. От скоро тази услуга се предлага и в България от компанията " Вечеря БГ " (www.vecherya.bg).

Пакетите съдържат всички нужни артикули за ястия от разнообразни точки на света – да вземем за пример гръцка мусака с патладжани и картофи, индийски матар с кокосово мляко и сладостен картоф, тайландско къри с телешко и броколи, сицилианска капоната с каперси, стафиди и просо. Засега наборът от предписания е към 20, само че листът се обновява и добавя. Клиентът получава опаковано всичко належащо в тъкмо избраните количества плюс рецепта с инструкции, в които малко по малко е разказано по какъв начин се подготвя ястието.

Поръчката се прави на уеб страницата или по телефон. Ако е направена до 12 на обяд, доставката е на идващия ден сред 14 и 20 часа. Цените са сред 7.99 лева до 14.99 лева на порция. Времето за подготвяне е 35 - 45 минути.

" Това не е услуга, с която просто пазарим вместо клиента и му доставяме поръчаното. Ние предлагаме избор на меню, което персонално сме тествали, сортираме на ръка всеки артикул, опаковаме, пакетираме. Доставяме поръчката в текстилна торбичка и термоопаковка, подобаваща за офис, където може да престои няколко часа без потребност от предпазване в ледник ", разяснява Йоана Сотирова, шеф на " Вечеря БГ ".

Зад плана

Идеята за бизнеса е на две другарски фамилии и се ражда през лятото на 2016 година по време на вечеря. Йоана Сотирова, Георги Атанасов, Радостина Ангелова и Стефан Мичев са състуденти от един и същи университет в Съединени американски щати. Завършили са разнообразни специалности - реклама и графичен дизайн, финанси, IT. След няколко години работа в Америка Йоана и Георги се връщат в България, а Радостина и Стефан остават и към момента живеят и работят в Съединени американски щати.

Съдружниците записват " Вечеря БГ " и сплотяват познанията и напъните си. Оперативната работа в България се прави от Сотирова и Атанасов, а уеб сайтът се поддържа от Мичев от Съединени американски щати.

В домашната кухня

Регистрацията на компанията е с 10 100 лева капитал от персонални средства. Това е и първичната инвестиция в бизнес начинанието – за наем, съоръжение, счетоводни услуги, материали за пакетиране. " Много време и запаси, които сме вложили, не са остойностени. Хубавото е, че съумяваме да създадем всичко дотук със лични сили. Уменията на всеки от нас се оказаха печелившата композиция, с цел да създадем този бизнес ", обобщава Георги Атанасов.

Съдружниците избират предписания, приспособяват ги, тестват ги неведнъж в домашната кухня. После разказват стъпките за приготвянето на храната, а група от доброволци с разнообразни кулинарни умения извършват в своя дом препоръчаните предписания и вършат рекомендации. Ако някой срещне компликация, описанията за осъществяване на рецептата се допълват или поправят.

Отнема им година в търсене на уместно помещение и доставка на съоръжение, за вписване, документи и други процедури, с които покриват всички условия на Агенцията по сигурност на храните. Казват, че се затруднили доста при намирането на снабдители на пресни, натурални артикули, без антибиотици и консерванти, в тъкмо избран грамаж, в дребни разфасовки и количества (тъй като порции са за двама или за четирима), които също така издават фактури и подсигуряват проследимост на продуктите.

" Когато рецептата съдържа един лук или един морков да вземем за пример, разумно е те да бъдат покрай съвършените като тип и усет. Подбираме ръчно всеки артикул, по тази причина и при нас остава много брак от артикули, които не влизат в пакетите за доставка ", изяснява Йоана Сотирова.

Обичайна реакция на мнозина е: " Защо да заплащам толкоз пари, а след това да сготвям, откакто за тази сума мога да вечерям в ресторант ". " Не се опитваме да изместим заведенията за хранене от живота на хората. Да се храним на открито е тип прекарване, само че ние предлагаме различен тип прекарване ", е отговорът на Йоана Сотирова.

Екипът не чака да излязе скоро на облага. Изчисляват, че в случай че имат 200-300 поръчки на седмица, салдото ще е позитивен, само че си дават сметка, че са още на старта. " Най-ефективна, само че и най-бавна е рекламата от уста на уста. Но към този момент имаме и клиенти, които повтарят поръчката си ", споделя Георги Атанасов.

Според статистически изследвания на The Haris Poll в Съединени американски щати един от четирима възрастни е употребил meal-kit delivery services през 2016 година, а 70% поръчват още веднъж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР