Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която

...
Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която
Коментари Харесай

Какво е общото между BMW, VW, Siemens и Bosch? Този пловдивски завод

" Бизнес точка " е най-новата поредност от наличие на Money.bg, която показва сполучливите модели на работа на компании с огромен принос в българската стопанска система. Този път преглеждаме производството на доставчика за редица немски компании " Мекалит ".

Знаете ли какво е общото сред колите Audi A6 и BMW X5, хладилниците на Liebherr и пералните Miele? Да, на пръв взор най-логичната връзка е това, че и четирите марки са немски. За тях обаче можем да кажем, че имат и една българска връзка - елементи, както за тези модели първокласни коли, по този начин и за бялата техника се вършат в завода на българското сдружение " Мекалит България ", което е от групата на немската Mecalit.

Първото произвеждане в базата на компанията в зона " Куклен " към " Тракия икономическа зона " (ТИЗ) стартира преди 7 години. В началото там се вършат единствено съставни елементи за бяла техника, само че от 2016 година в завода започва и ново произвеждане - на части за автомобилната промишленост.

Само за две години бизнесът на " Мекалит " в този бранш се развива с толкоз бързи темпове, че от компанията вземат решение да създадат нова инвестиция и да прибавят високотехнологично произвеждане, което да обезпечи спомагателна добавена стойност на новата дивизия.

За това какво тъкмо вършат в Куклен от компанията и по какъв начин следва да се развие активността им в средата на тази година пред Money.bg споделя шефът на компанията Красен Кръстев.
 Снимка 413349
Източник:

От елементи за хладилниците на Liebherr до новите модели на Mercedes и BMW

Германската Mecalit започва бизнеса си в България като главен снабдител на един от първите и най-големи вложители в ТИЗ - Liebherr. Новооснованото българско сдружение стартира да прави елементи за хладилниците на марката, като дръжки, разнообразни механизми и други. Днес с изключение на за тях българското сдружение доставя съставни елементи и за други водачи в производството на бяла техника, като Miele, Siemens и Bosch.

От 2016 година компанията стартира да развива активност и в региона на автомобилостроенето, което се оказва повече от печелившо решение за " Мекалит България " поради бързото развиване на бранша на българския пазар.

" Основният ни клиент в региона на бялата техника в България е компанията Liebherr като един от огромните вложители. Стратегически не чакаме някакви чудеса в този сегмент, в случай че не успеем да притеглим още вложители в тази област. Част от продукцията изнасяме, а отчитаме и положителен тренд в това отношение - имаме все по-голям износ за Германия, за Австрия ", уточни Кръстев.
 Снимка 413345
Източник:

Производството на " Мекалит " за автомобилния бранш е ориентирано в региона на климатизацията. " Доставяме елементи на наши клиенти, които създават климатроници или така наречен HVAC модули за коли. Започнахме с обособени продукти, като към този момент вършим дребни асемблиращи групи, сглобки, които стават все по-сложни. В това отношение динамичността е освен като обороти, само че и като добавена стойност ", сподели още той.

Основните клиенти на компанията в тази промишленост са немските колоси Volkswagen, Mercedes и BMW. Компоненти, създадени в българския цех, има в модели, като новото Audi A6, A7, BMW X5, новата Mercedes A-class, Seat Ibiza, няколко от новите модели на Skoda и други.

Що се отнася до пазарите, за които " Мекалит " изнася, преди всичко са Германия и Австрия. " Имаме от ден на ден клиенти и по отношение на по този начин положителния тренд на вложения в България. Бих споделил, че от тази позиция един значителен % от производството ще е за компании, които са в България ", подчертава Красен Кръстев.
 Снимка 413356
Източник:

Извън Европейския съюз до неотдавна експортът на компанията за Турция е бил в забележителен размер, само че поради комплицираната икономическа обстановка в страната от управлението вземат решение да се изтеглят последователно от този пазар и за сметка на това да засилят наличието си в страните членки.

" Колкото и да е нетипично, изнасяме разнообразни артикули за Индия. Все още ще изнасяме, въпреки и много минимално, за турския пазар и както споделих несъмнено нашата тактика е да заложим на сигурни пазари. В рамките на групата изнасяме и за Русия, да вземем за пример, само че не и от нашата страна ", изясни той.

20 милиона лв. вложения и над 30% растеж на оборота в автомобилния бранш

Вложенията в българската база от 2012 година насам надвишават 20 милиона лв., а към средата на тази година следва да бъде приключен нов план, в който инвестицията надвишава 7 милиона лв.. С него " Мекалит " ще започва нова активност с висока добавена стойност, обвързвана още веднъж с автомобилната промишленост.

Идеята за разширението на тази дивизия единствено две години след производството на първите елементи за бранша идва на фона на бърз напредък на бизнеса.

" Когато взехме стратегическото решение като група през България да навлезем в региона на автомобилостроенето, имахме избрани упования, които бих споделил, че бяха неведнъж надминати. Вече може би гоним над 30% от оборота ни да е в този бранш. Вече генерирахме няколко милиона оборот единствено в границите на тази активност. Очаквам в идващите 5 години главните доходи да идват по линия на автомобилостроенето ", уточни Кръстев.

" Годишно приблизително най-малко към милион, милион и половина влагаме в тази дивизия като разширение. Това включва освен машини за произвеждане, само че и измервателни машини, 3D машини за лабораторията ни, най-различни образования и други ", обясни той.
 Снимка 413364
Източник:

Лятото на 2019-а в очакване на новото високотехнологично произвеждане

Инвестицията от 7 милиона лв. би трябвало да даде първите си резултати през лятото на тази година, като производството би трябвало да стартира най-късно до 1 юли. На доктрина може да се каже, че то ще бъде ориентирано към правенето на специфични матрици. Тъй като активността е по-специфична, Красен Кръстев изясни по-подробно за нея:

" При самата фаза на реализация на един автомобил, на нов модел и стартирането му на пазара, всички съставни елементи за него са пластмасови. Пластмасата се лее в калъпи или матрици, както се споделят. И една огромна част от вложенията в тези нови модели с изключение на в развойната активност и електрониката, са вложенията в тези матрици. Когато приказваме да се доставят елементи, в случай че вътре в затворен цикъл не можеш да произвеждаш тези матрици, нямаш по този начин устойчива база за конкурентоспособност. ".

Партньор на " Мекалит " в производството на въпросните матрици е записаната в Хонконг компания Virtual Electronics Manufacturing (VEM).

" За нас беше значимо, казвайки " да ", ние да продължаваме да развиваме в тази посока нашия бизнес, най-малко локално. Следващият въпрос беше сами ли да се опитаме, липсвайки ни това ноу-хау, или да притеглим стратегически вложител. Така ние привлякохме компания, която е китайска от юридическа позиция, само че капиталът отново е немски. Те са експерти и към този момент имат няколко завода в Азия ", изясни Кръстев.
 Снимка 413347
Източник:

130 чиновници и нови 40 работни места през тази година

Към момента за компанията в " Куклен " работят 130 души, само че с новото произвеждане екипът им ще бъде повишен с още към 40 чиновници.

" Дебело наблягам за пръв път имаме произвеждане, което да е с в действителност толкоз висока добавена стойност. Тук ще работят само и единствено експерти - програмисти, експерти от машиностроенето, като фрезисти, стругари, само че това не са от остарелия вид експерти, които си представяме с някакви мръсни и омазани облекла, тук приказваме за работа с извънредно високо производителни роботизирани машини и приказваме за експерти, които да програмират и да ръководят тези машини ", добави той.

Красен Кръстев подчертава върху това, че работата в производството към този момент не е " замърсен и тежък труд ", а наподобява доста по-различно с бързото развиване на автоматизацията и роботизацията.
 Снимка 413362
Източник:

" Давам единствено образец - на фона на тези 70 обслужващи чиновници на поточната линия имаме над 40 робота. Това не е инцидентно. Ние бихме могли да си спестим едни такива вложения, само че вижте какъв е трендът на предложение на труда, както и на заплатите. Трябва да има микс на ръчен труд и на автоматизация ", обясни тезата си той.

Според Кръстев единственият верен път за развиването на българското произвеждане е точно към включването на повече роботи и нови технологии в него.

" Вече няма такова нещо като на ниска цена труд. Тоест би трябвало да стартираме освен ние като компания, само че и като цяло българската промишленост от ден на ден да влага в автоматизация. Това директно ще способства до по-висока продуктивност на труда в България и до доста по-високи благоприятни условия да се заплащат едни по-високи заплати, което пък незабавно ще докара до задържане на младежите, по-добри вероятности и превръщане на придвижването на спиралата отдолу-нагоре ", обобщава Красен Кръстев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР