Бизнес секторът в двете най-големи европейски икономики дава неочаквани позитивни

...
Бизнес секторът в двете най-големи европейски икономики дава неочаквани позитивни
Коментари Харесай

Изненадващ спад на корпоративните фалити в Германия и Франция

Бизнес секторът в двете най-големи европейски стопански системи дава непредвидени положителни сигнали. Броят на банкрутиралите компании в Германия е понижен с 9,9% през май по отношение на същия месец на предходната година, сочат оповестените през днешния ден данни на Федералната статистическа работа, представени от ДПА. Регистрирани са 1504 корпоративни банкрута през месеца. Икономическите усложнения, провокирани от рецесията с новия ковид, не са регистрирани в тези данни, тъй като Германия анулира задължението да се подава молба за правосъдна отбрана от кредитори, която е равносилна на оповестяване на банкрут от 1 март.

Освен това банкрутите на френски компании са отбелязали понижение от 23,5% на годишна база през май. През юни е бил налице  още по-голям спад на фирмите 25%, се споделя в разбор на централната банка на страната, представен от Българска телеграфна агенция. „ В миг, когато има внезапно закъснение на икономическата активност, поставящо в сложна обстановка редица компании, броят на банкрутите парадоксално понижава ", отбелязва банката в официално съобщение. Според информацията обаче повода са регулаторните разпореждания и по-слабата интензивност на комерсиалните съдилища.

Икономисти чакат корпоративните банкрути в най-голямата стопанска система в Европа да скочат тази година. Задължението да се афишира несъстоятелност бе анулирано до края на септември, само че бизнес средите приканиха държавно управление да удължи периода на деяние на изключителните ограничения, взети поради последствията от пандемията от Ковид-19. През май в Германия множеството банкрути са били в бранша на търговия - 247 случая. Строителни бизнесмени са подали 235 молби за правосъдна отбрана от кредитори, следвани от упражняващите свободни специалности, заетите в проучванията и техническите услуги със 168 и фирмите от бранша на настаняването със 164.

Спадът на банкрутите на компании през май се следи във всички браншове и за по-голямата част от категориите компании, без това да може да бъде оценено от икономическа позиция.

Въпреки това данните демонстрират нарастване на банкрутите на огромни и на междинни компании сред 250 и 5000 чиновници. Те са нарастнали през май от 36 на 42% на годишна основа. През юни този напредък е достигнал 38,2 % с 47 банкрутирали огромни и междинни компании, сочат предварителните данни.  

В същото време немските компании чакат икономическата обстановка да бъде затруднена най-малко още осем месеца и половина, сочи изследване на мюнхенския институт за стопански проучвания Ифо (Ifo), представено от Ройтерс. Най-песимистични са фирмите от туристическия бранш - най-тежко обиден от пандемията - те предвиждат продължение на рестриктивните мерки още 13 месеца. Питейните заведения обаче се надяват на анулация на възбраните единствено след 6,4 месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР