Бизнес магнатите Илон Мъск и Джеф Безос в момента се

...
Бизнес магнатите Илон Мъск и Джеф Безос в момента се
Коментари Харесай

Кой е най-богатият човек, живял някога

Бизнес магнатите Илон Мъск и Джеф Безос сега се борят за купата „ Най-богатият човек в света “. И опитите им да се надминат един различен доведоха до занимателно съревнование. Въпреки това, в случай че вземем под внимание историята, двамата бледнеят спрямо най-богатия човек на всички времена — африкански крал на име Манса Муса.

Вероятно се чудите кой е Манса Муса и по тази причина ние ще ви го представим и ще споделим историята му с вас.

Манса Муса е бивш владетел на Империята на Мали в Западна Африка.

Роден като Муса I през 1280 година, той получил купата „ Манса “ (което значи „ султан “ или „ император “ на езика мандинка), откакто заел трона през 1312.
Той идва на власт, откакто неговият предходник и брат Манса Абу-Бакр абдикира, с цел да отиде на експедиция през Атлантическия океан — пътешестване, от което за жалост в никакъв случай не се връща.

Кралство Мали се разраства под ръководството на Манса Муса и се простира на над 3000 километра от Атлантическия океан до актуалната нация Нигер. Обхваща и елементи от днешните Сенегал, Мавритания, Буркина Фасо, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Кот д’Ивоар.
Това е една от най-големите империи в Западна Африка и нейният език и закони са повлияли на актуалната просвета в района.

Богатствата на Манса Муса идват от естествените запаси на района, като злато и сол.

През 14-ти век империята на Мали притежева съвсем половината от остарялото злато в света. И всяко парче принадлежи на Манса Муса.
Както един експерт изясни, владетелят на кралството е имал безграничен достъп до най-ценния запас в света по това време.
На територията на Манса Муса се намирали и търговски центрове за други артикули, по този начин че той придобил благосъстояние и от тези бизнеси .

Нетното му положение се прави оценка на 400 милиарда $.

 © Jean_Nelson / Depositphotos.com, © PopularImages / Depositphotos.com

Въпреки че чистата стойност непрекъснато варира, и Безос, и Мъск имат регистрирани стойности, които доближават границата от 200 милиарда $. Те към момента изостават със стотици милиарди долари зад поправената с инфлацията цифра от 400 милиарда $, която специалистите пресметнаха за Манса Муса.
Един професор сподели за BBC в изявление, че „ актуалните разкази за благосъстоянието на Муса са толкоз повърхностни, че е съвсем невероятно да се опише какъв брой богат и всесилен в реалност е бил той “.

Той пътува пищно и води цяла делегация със себе си на поклонението си в Мека.

© Depositphotos.com

Когато Манса Муса подхваща поклонение през 1324 година, той оповестява, че води със себе си 60 000 мъже.
Делегацията за пътуването му включва всичките му кралски чиновници, бойци, търговци, плебеи, няколко кози и овце за храна и към 100 камили, всяка от които носи купища злато.
И те също пътуват със жанр, защото множеството от тях се твърди, че са облечени в злато и фина персийска коприна.

Манса Муса е и човеколюбец.

© Abraham Cresques / Wikimedia Commons, © Public Domain

Според исторически разкази, Манса Муса давал злато на бедните хора, които срещнал по време на пътуването си, а също по този начин разменял златото за сувенири, когато преминавал през Кайро и Медина.
Древният историк Ал-Умари написа за диалога си с емир от Кайро, който се среща с Манса Муса. Той споделя, че африканският крал е приказвал посредством преводач, даже самичък да владее арабски. И също донесъл на съкровищницата доста самородно злато и други полезности.

Раздава толкоз доста злато в Кайро, че това провокира икономическа рецесия.

Според емира Манса Муса „ наводнил “ Кайро с благосъстоянията си. Излишъкът от злато довел до спад в цената му и това довело до стопански загуби в размер на към 1,5 милиарда $ в целия Близък изток.
„ Той раздаде толкоз доста малийско злато по пътя, че jelis [гриотите] не обичат да го хвалят в песните си, тъй като считат, че е пропилял локални запаси отвън империята “, споделя един учен.

Африканският крал е толкоз всесилен, че по време на пътуването си придобива територии.

 Изглежда, че елементарни сувенири от пътуването не са били задоволителни за Манса Муса. Той също завладява територията на Гао в границите на кралството Сонгхай и уголемява империята до южния завършек на пустинята Сахара.
От друга страна, употребява голямото си благосъстояние за по-голямо богатство. По време на ръководството си той поръчва построяването на университети, библиотеки и други структури в цялото кралство. Някои от тези антични здания към момента стоят през днешния ден.

Манса Муса слага себе си и своята империя на картата. Буквално.

 В каталанска карта на Атлас от 1375 година, върху Тимбукту (който стана част от Империята на Мали), има рисунка на африкански крал, който е изобразен седнал на престол и държащ парче доблестен метал в ръката си.
През 19-ти век Тимбукту придобива митичния статут на „ Изгубения град от злато “ и се трансформира в популярна дестинация за ловци на съкровища и откриватели.

Империята на Мали се разпада след гибелта на Манса Муса.

На богатия държател се приписва началото на традицията на образованието в Западна Африка. Но в случай че той е толкоз богат и уважаван, за какво не се чува повече за него?
След гибелта на Манса Муса, някъде към 1330-те години, синовете му наследяват трона. За страдание, те не съумяват да задържат империята дружно и по-малките страни се разпадат една по една.
Когато европейците идват в района, кралството най-сетне завършва. И съгласно един специалист, „ Историята на средновековния интервал към момента значително се преглежда единствено като западна история “, заради което историята на Манса Муса е относително незнайна.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР