Бизнес климатът в страната леко се влошава през април, показват

...
Коментари Харесай

Икономическата несигурност за фирмите расте през април

Бизнес климатът в страната леко се утежнява през април, демонстрират бизнес анкетите на Национален статистически институт, които институтът събира доникъде на месеца. Общият индикатор се свива до 14.5 пункта или с 0.3 под равнището от март. На годишна база обаче разликата е трагична - индикаторът се е повишил с цели 32.2 пункта по отношение на рекордно ниските стойности, регистрирани през първия цялостен месец на рецесията и локдауна в България. Предкризисните равнища от 25-30 пункта обаче към момента са надалеч.

Фактор за априлското намаляване може да е политическата неустановеност в страната след изборите или пък несигурността към налаганите ограничаващи ограничения (включително и в останалите страни в Европа) през последните седмици на март и първите на април - интервалът, в който са събирани анкетите. В секторите строителство, търговия и услуги делът на компаниите, които показват несигурната икономическа среда като пречка пред бизнеса си, нараства с над 4 пункта за месец.
Фирмите през април
Бизнес климатът в индустрията и строителството се свива през април със надлежно 1.4 пункта и 1.3 пункта, демонстрира националната статистика. В промишлеността оценките за сегашно и бъдещо бизнес положение на компаниите понижават, макар че упованията за индустриалната интензивност през идващото тримесечие се усъвършенстват. Същевременно компаниите, които страдат от дефицит на материали, нарастват с 1.8 пр.п. до 5.7%, а тези с финансови проблеми - с 2.2 пр.п. на 9% от всички интервюирани. Ситуацията е сходна в строителството - настройките за финансовото положение на компаниите се утежняват макар възходящата интензивност.

В търговията на дребно бизнес климатът остава съвсем без смяна на 20.7 пункта през април тази година при над 40 пункта през същия интервал на 2019 година Резултатите от бизнес анкетите демонстрират, че настоящото положение на компаниите се утежнява (с 8.6 пункта на 17.8 пункта през април), само че упованията за идващите шест месеца се усъвършенстват доста - с 8.9 пункта до 23.6 пункта, което е най-високото равнище от началото на рецесията.

В услугите като цяло отрицателните оценки за настоящо и бъдещо бизнес положение на компаниите надвишават позитивните и индикаторът за бизнес климата остава негативен (-2.3 пункта). Но на месечна база покачването е с 2.3 пункта, а на годишна - с 34.5 пункта. Подобно на настройките в търговията, тук също очакванията на компаниите са за последователно повишаване на търсенето на услуги през идващите няколко месеца, което да усъвършенства финансовото им положение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР