Бизнес доверието в Европа е на историческо дъно за 2023

...
Бизнес доверието в Европа е на историческо дъно за 2023
Коментари Харесай

Българският бизнес очаква повече приходи през 2023 г. за разлика от други европейски страни

Бизнес доверието в Европа е на историческо дъно за 2023 година, до момента в който българският бизнес е с положителни настройки за икономическото развиване през идната година.

Това стана ясно от 30-тото юбилейно издание на Икономическото изследване на EUROCHAMBRES (EES2023), което включва България за 24-ти път с сътрудник Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Изследването отразява икономическите земетресения, разследване на войната сред Украйна и Русия и следствията на Коронавирус пандемията. Участват 42 000 компании от 25 страни в Европа, както и 799 акции от България, които показват своите упования за 2023 година във връзка с приходите им от продажби във и отвън страната, заетостта във компанията, вложения, бизнес доверие, провокациите за икономическото развиване. Проучването е извършено през септември 2022 година.

За идната година бизнес доверието в Европа е на историческото дъно, по-ниско даже и от времето на финансовата рецесия от 2008-2009 година, както и в разгара на пандемията. Най-сериозни терзания се отключват по отношение на достъпа до сила и първични материали, дефицита на умения и разноските за труд.

Над 800 бизнесмени, представители на българския бизнес, показаха своите упования, които са по-благоприятни по отношение на съвсем всички знаци на страните в изследването.

У нас огромен % от компаниите чакат приходите от продажби в страната да се усилят за 2023 година, за разлика от упованията за 2022 година и 2022 година, когато съвсем два пъти по-малко са смятали по този метод. 
 Снимка 596291
Източник:

България е на седмо място измежду страните взели участие в изследването по очакване за нарастване на приходите в страната. Литва, Словения и Ирландия не считат по този начин обаче във връзка с техния бизнес.

По отношение на приходите от продажби в чужбина, българският бизнес чака още веднъж нарастване и е на осмо място измежду останалите 24 страни.

На европейско равнище, има внезапен годишен спад в упованията за експорт, претовареност и вложения, до момента в който прогнозите за вътрешни продажби са леко по-ниски спрямо година по-рано. За България обаче упованията, свързани с продажбите в страната и чужбина, запазването към нарастване на заетостта и вложенията са на по-добри равнища по отношение на предходната година.

Тези положителни оценки са обвързани с достъпа на фирмите до средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност. Постоянна липса има на фрагменти в съвсем всички браншове на стопанската система, по тази причина и тези компании, които ще наемат през тази година, са повече от тези, които имат намерение да освобождават чиновници.

Основните провокации през 2023 година у нас се чака да са свързани с цените на силата и суровите, следвани от неналичието на квалифицирана работна ръка и разноските за труд. Изискванията за стабилно развиване към момента не се смятат за огромно предизвикателство от българските бизнесмени, само че в някои европейски страни те са на дневен ред.
 Снимка 596293
Източник:

Според БТПП са нужни общи старания на Европейски Съюз за подкрепяне на предприятията да се оправят с високите цени на силата, за възстановяване на енергийната успеваемост и за обезпечаване на налична и надеждна възобновима сила.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР