Бившият здравен министър и водещ в „Дарик радио“ д-р Мирослав

...
Бившият здравен министър и водещ в „Дарик радио“ д-р Мирослав
Коментари Харесай

Бивш здравен министър възхитен от мина ”Челопеч”

Бившият здравен министър и водещ в „ Дарик радио “ доктор Мирослав Ненков и неговите сътрудници – публицистите Михаил Дюзев и Иво Райчев, посетиха преди дни мина „ Челопеч “.

След визитата там тримата си споделиха в ефира на „ Живи и здрави с доктор Ненков “ своите усещания от една от най-модерните мини в света и нейния неповторим, по думите им, началник - Илия Гърков.

„ Имах шанс моите другари да ме заведат в мината в Челопеч. Това е напълно покрай София. Има огромно находище на цветни метали – на мед, злато. Уникален комплекс!

Бях чувал от вашите разкази, само че в този момент думите не ми стигат да опиша какво съм видял. Не можех да си показва, че има такава комплицирана организационна конструкция. Най-много ме впечатли инж. Илия Гърков, изпълнителен шеф, който ни водеше. Уникален човек! Уникален… “, показа доктор Мирослав Ненков.

Михаил Дюзев добави, че това е шеф, който непрестанно е с миньорските облекла и ботуши.

„ Той е стартирал в специалността с пневматичния чук. На него не му е непозната работата, той знае от кое място „ се влиза” в мината, а това е решаващо. Видя ли по какъв начин беседва с миньорите? “, съобщи Ненков.

Той разяснява, че има един взор на подчинените, който е доста характерен. Той се улавя чак когато попридобиеш опит. Там при него го нямаше – те го гледаха като собствен човек. Той знае всичко, това е неповторимото.

Инж. Илия Гърков впечатли посетителите с разпоредбите, които е въвел - индивидът, който ръководи машината на 600 метра подземен, той там е началникът. Изпълнителният шеф на мината желае от него позволение да влезем в работното му място, с цел да видят какво прави.

„ Впечатлих се доста от поддръжката на тази супер комплицирана конструкция. Колко процеси би трябвало да настъпят в един тъкмо избран миг и да съвпаднат – грубо преживяване беше за мен това. И което доста ме изненада, не ме беше боязън. Може би тъй като бяхме в доста огромни галерии “, призна доктор Ненков.

Накрая той показа, че доста обича бомби, фойерверки и такива работи. И натиснал копчето: „ Натиснах копчето и взривих, уважаеми, пет тона гърмеж в недрата на земята. Беше като черешката на тортата. Това е най-голямата бомба, която съм гърмял през живота си. Жестоко преживяване.

Много благодаря на инж. Гърков, доста благодаря на Илия, нали ние се разбрахме, че няма да сме на семейства, доста благодаря на всички хора, които срещнахме по пътя, които ни обясняваха кое по какъв начин какво става.

Трябва да си неповторим човек, с цел да я работиш тая работа. Не може да се завреш 600 метра подземен и да ти е все едно, че по „ Дондуков” вървиш да си вършиш работата – би трябвало да си нещо друг. Много, доста грубо преживяване за мен “.

Михаил Дюзев напомни, че този рудник е измежду петте най-модерни в света като съоръжение. Най-модерното съоръжение, най-чистата вентилационна система и прочие, и прочие…
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР