Бившият защитник на Миньор (Перник), Славия и Ботев Даниел Златков

...
Бившият защитник на Миньор (Перник), Славия и Ботев Даниел Златков
Коментари Харесай

Даниел Златков пред БЛИЦ: За комунистическия режим и огромните заплати в Беларус, приликата с Роналдо и едни незабравими моменти

Бившият бранител на Миньор (Перник), Славия и Ботев Даниел Златков неотдавна играе в Беларус - идният противник на България в международните квалификации. " Лъвовете " излизат против домакините в петък от 21:45 часа.
 
Един от огромните любимци на почитателите на " канарчетата " мина при започване на март в Шахтьор (Солигорск) дружно с вратаря Иван Караджов. 28-годишният Златков даде изявление пред БЛИЦ, в което приказва освен за футбола, а и за живота в някогашната руска република, както и по други тематики. Опитният защитник настоя първо да пожелае триумф на националите в гостуването на " Борисов Арена ", както и да честити на някогашния си тим Ботев извоюваната Купа на България - триумф, за който и той има заслуга. 

- Дани, към този момент няколко месеца си в Солигорск, привикна ли с живота в Беларус?
- Вече три месеца съм в Беларус. Да, привикнах към този момент с живота тук и с тима. Всичко е много по-различно от България, само че най-малко се живее умерено.

- Какво ти направи най-силно усещане първоначално?
- Най-силно усещане първоначално ми направи самата страна. Редът в нея, законите и културата на хората. Те са още под комунистически режим, а това ме връща в детството.

- Заедно с Иван Караджов ли си, фамилията ти ще се мести ли при теб? 
- С Иван пристигнахме през март. Живяхме два месеца в базата на Шахтьор, до момента в който си намерим жилища. От месец към този момент фамилията ми е при мен и това оказа помощ за по-бързото ми климатизиране тук. Наистина в Беларус всичко е друго от досегашния ми живот в България. Радвам се, че прелестната ми брачна половинка и децата ми са към този момент при мен. 

- Шахтьор е преди всичко във краткотрайното класиране и имат с три точки повече от БАТЕ Борисов. Имате ли сили да се преборите за шампионската купа?
- Още преди първия мач ни бяха декларирани ясни цели. Задължително първо място предвид на неувереното показване на хегемона БАТЕ Борисов в последните сезони. Селекцията в Шахтьор (Солигорск) за първи път е толкоз сериозна и фактът, че сме първи след 11 кръга го удостоверява.

- За момента рядко получаваш късмет от треньора, само че пък още в дебюта си съумя да отбележиш гол. Трудно ли е да пробиеш в първия състав на Шахтьор? 
- Така е, не получавам доста късмет за изява. Изиграх единствено два от 11 мача досега в шампионата, тъй като на моя пост има двама доста опитни локални футболисти. Те са в тима към този момент няколко сезона. Няма значение дали се показват на равнище или не, треньорът не би посмял да ги извади от състава, в случай че не са контузени. Имат огромно въздействие над тима като цяло. Това се отнася и за титулярния ни вратар Владимир Бушма. Впечатлен съм от качествата му, досега не съм имал толкоз постоянен пазач в тимовете, в които съм играл. Изумен съм по какъв начин не е съумял да играе в добър европейски клуб. Тримата, които изброих са капитаните ни, а това е неприятен шанс за мен и Иван, тъй като несъмнено заслужаваме да играем. Тренираме извънредно съществено, а натоварванията първоначално ни се костваха нереални. Аз направих отличен дебют, като с гола ми качих тима преди всичко и оттогава не го отстъпваме. В последния мач ме избраха за най-хубав състезател, като тогава се наложихме с 2:0 против Витебск, който пък победи БАТЕ Борисов седмица по-рано.

- Какво знаеш за новия си тим и има ли доста чужденци в него?
- Преди да подпиша със Шахтьор не знаех съвсем нищо за клуба. Впоследствие разбрах, че това е един от грандовете в Беларус. Последните 15-ина години непроменяемо се класира на второ-трето място, след БАТЕ. Много хора настояват, че Шахтьор е най-богатият клуб в страната, тъй като нашият град е миньорски и спонсора ни " Беларуска Калийна Компания " е най-заможната компания в страната. 80% от тази суровина - калий, в целия свят се изнася от мините ни, които се намират край Солигорск. Огромните заплати, който дават на нас чужденците, по отношение на локалните момчета, а ни държат на скамейката през множеството мачове, демонстрира, че парите не са проблем тук.

 - Има ли разликата сред шампионатите на Беларус и България?
- Разликата е голяма. Веднага ми направи усещане това. Тук се играе извънредно силов футбол. Много пряк, без никакви опасности в отбранителен проект. Високи и здрави футболисти, като отличната физическа подготовка и добра тактическа са главните преоритети на всички тимове в Беларус. Изключение мога да направя единствено с БАТЕ Борисов. Те се приближават до европейския жанр на игра. В България всички знаем по какъв начин се играе.

- В Беларус чакат ли международната подготовка, написа ли се за идния мач в петък?
- Подготвят се съществено за мача. Изиграха контрола преди няколко дни, като изгубиха с 0:1 от Швейцария. В Шахтьор има няколко момчета, които ги викат в представителния им отбор. От тях подразбирам, че ни чака тежък мач на страхотния стадион в Борисов. 

- Повиканите от Шахтьор са Сергей Матвейчик, Игор Бурко и Денис Лаптев. Добри ли са?
- Сред най-хубавите футболисти са, неслучайно са в националния тим. Първите двама са бекове, а Лаптев е характерен таран. Почти два метра е и главно играта му се гради на единоборства и високите топки. Ако бъде на терена, би трябвало да внимаваме за центриранията към него. Все отново мисля, че всеки един наш футболист е по-добър от техните и ще се оправим.

- Бил ли си до момента на " Борисов Арена "? 
- Да, там беше единствената ни загуба досега - 0:1 от БАТЕ. Съоръжението е впечатляващо. Дано някой ден и ние в България имаме най-малко един подобен стадион.

- Кои са най-опасните играчи на Беларус?
- Не бих могъл да уточнявам за някой избран футболист. Повечето играят в съветската Премиер лига, а и не бих споделил, че за три месеца познавам всичките им национали. Знам единствено, че нямат звезди, а се хвърлят крепко като тим. Все отново мисля, че ние имаме доста по-класи футболисти във всички линии, и в случай че играем както в предходните мачове, не би трябвало да изпуснем успеха.

- Очакваше ли повиквателна от селекционера Петър Хубчев?
- Щях да чакам, в случай че играех по-редовно, тъй като въпреки всичко съм в шампионата на съперника и познавам от първо лице футболистите им. На мача в София бях в състава на националния ни тим, само че в този момент не съм се надявал въобще, откакто съм изиграл единствено два публични мача досега за Шахтьор.

- Победихме Беларус с 1:0 в София, по-късно 2:0 над Холандия. При триумф и в петък смяташ ли, че можем да се преборим най-малко за място в баражите за Световното? 
- След тези позитивни триумфи няма по какъв начин всеки българин да не се надява. Ако продължаваме в тази позитивна тенденция, за какво не. Нека въпреки всичко не слагаме каруцата пред коня, а вървим малко по малко. Да не забравяме и с какви тимове сме в групата. Треньорите си знаят работата.

- Поздрави ли някогашните си съотборници и треньори в Ботев за извоюваната Купа на България? Ти също игра в първите мачове от шампионата и може би очакваш да получиш орден?
- Поздравих всички и се веселя също толкоз, колкото всеки един ботевист. Доскоро бях част от тима и даже взех присъединяване в шампионата. Медал към този момент имам от Купата на Беларус, само че за жалост загубихме на финала след осъществяване на дузпи.

- Имаше два престоя в Ботев, където почитателите доста те почитат. Това ли е клубът на сърцето ти? След време би ли се върнал още веднъж при " канарчетата "?
- Винаги бих играл за Ботев. Дори да се завърна в някой различен роден тим, и се изправя против тях, чувството ще е доста особено за мен. Освен в Ботев, в Славия също имах незабравими моменти. Там бях определен за най-хубав състезател на сезона, а в тима ни имаше футболисти, които общо имат стотици мачове за националния тим. За мен беше огромна чест.

- Предстои ти евроучастие с Шахтьор, а можеш да се паднеш и против български тим. Тимът ти е измежду евентуалните противници на Дунав в първия кръг на Лига Европа.
- Не съм добре осведомен с кои съперници бихме могли да се паднем. Надявам се, че ще се случи тъкмо това. Дунав или някой от другите български участници - ще бъде добър чоп за нашия тим.

- В Беларус отделят ли ти по-специално внимание, поради приликата ти с Кристиано Роналдо? 
- Още с идването ми тук забелязах нещо такова. Във всички уеб сайтове и вестници имаше публикации за мен, а по-късно през няколко дни националните им малките екрани и спортни вестници идваха, с цел да ме интервюират. От тях разбрах, че съм им извънредно забавен. Със строгия визов режим в страната, поради това, че няма доста чужденци в Беларус, аз очевидно съм им много забавен.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР