Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията

...
Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията
Коментари Харесай

Бившият зам.-здравен министър: Около тестовете за учениците има 4 проблема

Бившият заместител здравен министър Димитър Петров беше извикан в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество поради инспекцията за бързите проби за учениците. Петров съобщи, че допуска, че КПКОНПИ са се самосезирали поради изявленията с негови изказвания, заяви Българска национална телевизия.

За него в проблема има 4 казуса.

Първият проблем е за какво тази процедура е разграничена на четири. Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици какъв брой теста да се доставят всяка от седмицата, сподели Петров.

Вторият проблем е за какво тази процедура се води от лице, на което това не му е в ресора и не е умело - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров на нея това не ѝ е работата. Тази процедура би трябвало да се прави от зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса, сподели Петров.

Третият проблем е, че първият път са били сложени изискванията, че втората компания, която се яви ѝ се разреши няколко дни да не подписва контракт. След това се забавиха още дни и най-после се провали доставката, като по този начин половината възпитаници от 1 до 4 клас не съумяха да тръгнат на учебно заведение. Петров сподели, че е предложил да се мине към идващите компании, с цел да се съблюдава срокът, само че това не е направено.

При втората процедура са изменени изискванията за неустойки. Обявени са като 0.5% дневно, след което по предписание на министъра, са направени 10%. Това значи, че в случай че има закъснение, компанията ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 компании са се отказали.

Четвърто - най-вече ме тормози, че за огромните възпитаници се забавиха две седмици тестванията, което забави тръгването им на учебно заведение. Това най-вече ме тормози, тъй като като министерство поехме ангажимент учебните заведения да ги затваряме последни и то за най-кратко време, сподели Петров.

Твърди, че в началото се е учудил на цената от 8 лева на тест, като по аптеките същите проби са по 6-7 лева След което цената е паднала до 3-50 лева

Петров сподели, че при процедурата е направил няколко забележки: за какво Чорбанова се занимава с това и за какво не се приключва договорът с компанията, за какво се разделя процедурата и сред първата и втората процедура е отхвърлен.

Имало е и опит да бъде отхвърлен към 8 октомври, когато е отказал да подпише докладна бележка за сливането на трите сдружения за детската болница.

По-рано през днешния ден стана ясно, че дирекция " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ е почнала инспекция в Министерството на здравеопазването по отношение на процедурата за закупуване на бързи антигенни проби на възпитаници.

Проверката е по сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления, съдържащи изказвания на някогашен заместник-министър на опазването на здравето. Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР