Бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО)

Бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) ...

Генерал от специалните сили на Украйна разказал кои техни градове са интересни за Русия

Бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна, бивш заместник-командир на Силите за специални операции, генерал-майор Сергей Кривонос разказал за възможните насоки на „руското нашествие“. Той направил това по време на предаването "Кръстосан разпит" в ефира на украинския "24 канал".
Като начало украинският военен лидер, уволнен от СНСО на Украйна заради критики към президента Владимир Зеленски, припомнил, че през последните осем години руските въоръжени сили са провели много учения по границите на Украйна. Следователно Москва има голям брой възможни варианти за действие. Всъщност Русия може да „започне инвазия“ от абсолютно всяка точка на руско-украинската граница, а не само от страна на Донбас. В същото време за Украйна е изключително проблематично да се защитава в такава среда, като се вземат предвид силите и средствата на страните. Той обаче вижда три основни сценария:

Киев: Русия има над 40 000 военни на границата с Украйна и още толкова в Крим Киев: Русия има над 40 000 военни на границата с Украйна и още толкова в Крим
Русия е разположила повече от 40 000 войски на източната граница на Украйна и още толкова в Крим, съобщи говорител на украинския презид...
Първият вариант е, че руснаците ще се опитат да „разклатят” ситуацията в страната, за да организират дестабилизация. Те се интересуват от градове, които са критично важни, предимно Одеса, Николаев, Мариупол, Мелитопол, Запорожие, Харков. Това са точно градовете, където има развита инфраструктура от летища, където, ако успеят, те ще могат да приземят своите самолети и хеликоптери по-късно. Тогава те ще кажат, че това е авиация на украинските ВВС, заловена от "бунтовниците" и още ще "усложнят" ситуацията – казал той.
Вторият вариант е изпълнението на амфибийни операции със сили и средства, които сега са съсредоточени в Новоросийск и Севастопол. Според него, руският флот може по всяко време да се придвижва до зоните за десант и да десантира войските си.
Третият вариант е да се организира изключително напрегната ситуация в Донбас, за да се отклони вниманието. Украинските въоръжените сили са групирани в споменатия регион, за да отблъснат евентуална инвазия, въоръжените сили на Руската федерация ще нанесат удар по територията на Украйна, „където има празнота“. Например в регионите на Харков, Чернигов и Суми.
„Има много варианти и няма да можем да покрием тази голяма държава с една длан, която трябва да защитим” - обобщил Кривонос.

Ердоган се намеси в конфликта между Русия и Украйна - призова за мир Ердоган се намеси в конфликта между Русия и Украйна - призова за мир
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за мирно разрешаване на напрежението между Украйна и Русия въз основа на зачитане на не...
Превод: Ганчо Каменарски

Източник: actualno.com