Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е

...
Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е
Коментари Харесай

Красимир Влахов е единственото предложение на парламента за конституционен съдия

Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е единствената кандидатура за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание.

Той е номинация на ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Срокът, в който парламентарните партии можеха да предложат претенденти за поста, изтече през вчерашния ден.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че предлага на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия срещнат с Влахов, с цел да му задават въпроси. Целта била към избора да има " оптимален политически консенсус ". От партията на Мустафа Карадайъ към този момент са се съгласили на диалог с него и той ще се организира в сряда. Цветанов ще приказва и с Корнелия Нинова, с цел да разбере дали и социалистите ще желаят да проведат среща с Влахов.

Красимир Влахов е приключил право в Софийския университет.

От януари 1996 година Влахов е младши арбитър в Софийски градски съд. През октомври 1997 година става става областен арбитър в София, а четири години по-късно е определен за заместник-председател на Софийския областен съд. През 2004 година става арбитър в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във Върховен касационен съд.

В края на 2008 година Висш съдебен съвет го избра за ръководител на най-големия съд в България - Софийския областен съд. Четири години по-късно той напуща предварително позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд. В момента Влахов е е арбитър там.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния Конституционен съд завършва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на правосъдната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември Народното събрание, президентът и висшите съдии би трябвало да решат кои да са техните заместници.

Днес Цветанов разгласи, че не може да разяснява дали е вярна появилата се информация, че оттегленият претендент на Българска социалистическа партия Янаки Стоилов ще бъде повдигнат за парламентарен осъждам от президента . Призова обаче президентът да вземе образец от процедурата в Народното събрание и употребява за своята кандидатура ясни и транспарантни процедури. " Всичко това, което вършим както за избор на Висшия правосъден съвет, по този начин и за представители на Съвет за електронни медии или за други комисии, за които българският парламент има отношение, гледаме да е транспарантно. Има даже и онлайн връзка, с цел да може всеки, който демонстрира интерес, да следи дебатите и да задава съответни въпроси посредством народни представители ", изясни Цветанов за процедурата.

Цветанов дефинира първичното решение на Българска социалистическа партия да номинира Стоилов като " добър метод на управлението ". " На всички е
ясно, че най-хубав вид е да издигнеш вътрешната си съпротива на постове, където ще можеш да ги отстраниш от вероятните размътвания на водата и да засилваш напрежението в партията, която сега се управлява от Корнелия Нинова ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР