Бившият зам.-председател на Софийския градски съд от екипа на Владимира

...
Бившият зам.-председател на Софийския градски съд от екипа на Владимира
Коментари Харесай

Съдът оправда Богдана Желявска за нарушенията при случайното разпределяне на делата

Бившият зам.-председател на Софийския градски съд от екипа на Владимира Янева - Богдана Желявска, не е направила нарушавания, реши тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/. Съдът е отхвърлил жалбите на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и някогашния министър на правораздаването Екатерина Захариева.

Те апелираха решението на предходния Висш правосъден съвет, който отхвърли да наложи наказване на Желявска с претекст че не е разкрил да е направила дисциплинарни нарушавания. В решението на състава на Висш съдебен съвет имаше обаче едно изключително мнение - на Камен Иванов.

Богдана Желявска дружно с Петя Крънчева бяха заместници на някогашния ръководител на Софийски градски съд Владимира Янева.

Мащабна инспекция на Висш съдебен съвет при започване на 2015 година откри нарнушения в ръководството на Софийски градски съд и съответно в разпределянето на делата на инцидентен принцип. Едно от най-сериозните разкрития на инспекцията беше, че Желявска в качеството си на началник на Гражданското поделение е позволила делата да се разпределят от правосъден асистент, а тя е подписвала протокол с погрешно наличие, удостоверяващ, че е направила тя разпределянето.

Дисциплинарно произвеждане против трите - Янева, Крънчева и Желявска, беше поискано още от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов, само че санкции получиха единствено Янева и Крънчева. Въпреки че бяха открити съществени нарушавания на Желявска по съответни каузи, които бяха възбудили необятен публичен интерес - тя не е изпратила да вземем за пример на сървъра на Висш съдебен съвет протокола от разпределението на делото за банкрута на КТБ.

След като Висш съдебен съвет отхвърли да й наложи дисциплинарно наказване, Лозан Панов и идващият правосъден министър Екатерина Захариева сезираха Върховен административен съд, чийто тричленен състав в този момент също като Висш съдебен съвет не откри прегрешения.

.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР