Бившият зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста,

...
Бившият зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста,
Коментари Харесай

Съдът възстанови зам.-шефа на ДАНС, уволнен при служебния кабинет на Стефан Янев

Бившият зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възобновен на поста, заяви проверяващият уебсайт. Той се базира на определение на Върховния касационен съд (ВКС), с което е оставено в действие решение на Софийския градски съд (СГС) отпреди година. С него Недялков беше върнат на управителния пост в организацията.

Бившият зам.-председател на ДАНС беше уволнен през лятото на 2021 година по време на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев . Заедно с Недялков, тогава бяха освбодени някогашният ръководител на организацията и ръководителят на цивилното разузнаване.

Мотивите за уволнението на Недялков гласяха, че той редовно не се оправя със отговорностите си, както и че е уронил престижа на службата. Още тогава той се закани да заведе дело в съда. На първа инстанция жалбата му беше отхвърлена, само че напролет на 2022 година Софийски градски съд реши да го възвърне на поста.

От решението на втората инстанция ставаше ясно, че ДАНС е трябвало да показа доказателства за осъществени от Недялков тежки дисциплинарни нарушавания , само че по този начин и не е показала такива. Магистратите се аргументираха, че уволнението му е било мотивирно единствено с общи констатации за отрицателно публично мнение и уронване на престижа и престижа на ДАНС.

Така делото стигна до Върховен касационен съд , който е отказал да се произнесе всъщност за уволнението, оставяйки в действие решението на Софийски градски съд. Последната инстанция следва да прегледа само размера на полагащото се на Недялков обезщетение за това, че е останал без работа. Той искаше да получи 41 000 лева, само че градските съдии му присъдиха 26 925 лева

По закон зам.-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Недялко Недялков встъпи в служба на 26 юли 2018 година Непосредствено след уволнението си през 2021 година, Недялков разгласи пред медиите, че е лишил достъпа до секретна информация на тогавашния длъжностен вътрешен министър и силов вицепремиер Бойко Рашков .

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР