Бившият зам.-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев

...
Бившият зам.-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев
Коментари Харесай

Керемедчиев: Ако Австрия ни спре за Шенген, да се върнем на идеята за двустепенно влизане

Бившият зам.-министър на външните работи и на стопанската система Милен Керемедчиев счита, че, в случай че за момента не получим положителен сигнал от Австрия за влизане в Шенген, ние би трябвало да се върнем на остарялото предложение - за двустепенно влизане в Шенгенското пространство. Първо с нашите летища и пристанища, а след това и по сухопътните граници. Според него това може да стане до края на годината. И други страни са правили по този начин, акцентира Керемедчиев пред.

По думите му Румъния подхожда оптимално твърдо по въпроса, до момента в който нашата позиция е доста по-мека.

" Трябва да бъдем малко по-гъвкави, дипломатични, да следваме образеца на Хърватия, която без необикновен звук съумя да убеди сътрудниците си, че са подготвени за влизане в Шенгенското пространство ".

Керемедчиев означи, че страните-членки на еврозоната биха приели България, когато покажем тази подготвеност. Парламентът би трябвало да направи прецизен график за гласуването на законите, счита той. По думите му обаче популизмът стартира да взема връх. За него връщането на ДДС-то за ресторантьорите е популистки ход.

" Популизмът надвива. Това е най-голямото терзание - че това може да ни спъне за еврозоната - тъкмо тези избори, които влизаме от едни в други ".

" България от десетилетия не съблюдава съглашението с Русия, защото огромна част от нашите фабрики, които създават оръжия по руски лицензи, го изнасят без да се преценяват с настроенията и желанията на Руската страна. Не е нещо ново, че България създава и дава оръжие на трети страни. Български фабрики доставят много африкански и азиатски страни с оръжие по руски стандарти ", разяснява Милен Керемедчиев. Според него единствената вест, за която държавното управление дължи пояснение, е до каква степен тези ракети са дефектни и до каква степен те могат да бъдат употребявани в действителни бойни дейности:

" Видя се, че Украйна доста ловко съумява да модернизира или реконструира тези ракети, които по-късно се употребяват не за защита, а за поразяване на земни и водни цели. Видя се, че Украйна неведнъж употребява подобен вид ракети за поразяване на цели в Крим и така нататък ", добави той.

" България е поела този ангажимент и има обещани средства за смяна на нашата енергетика към това тя да влезе по скоро в зелените технологии. Ние това от дълго време не го вършим. Отдавна приказваме за затваряне на такива мощности, само че не и за тяхната промяна. Средствата, които са предоставени, е доста допустимо да ги загубим ", изрече мнение Керемедчиев.

Той съобщи, че схваща недоволството на работещите в сектора, тъй като неналичието на вероятност е забележима:

" Ние хем не предоставяме проекти по какъв начин ще трансформираме нашата енергетика и с това да получим финансиране от европейски фондове, с цел да може тези хора да имат някакво бъдеще, нито обясняваме на хората какво ще се случи, в случай че осъществим това наше условия и закрием част от нашите мощности ".

По думите му в Плана за възобновяване се съдържат доста съществени трансформации и промени, които би трябвало да бъдат направени в нашата стопанска система и промишленост.

" За следващ път ние отлагаме или не даваме съответен отговор по какъв метод бихме трансформирали нашата стопанска система. Планът за възобновяване начертава проект за развиване на една промишленост в идващите десетилетия. Ние се отхвърляме освен от пари, само че и от промени ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР