Бившият южнокорейски министър Чо Кук беше осъден днес на две

...
Бившият южнокорейски министър Чо Кук беше осъден днес на две
Коментари Харесай

Осъдиха на 2 години затвор бивш южнокорейски министър

Бившият южнокорейски министър Чо Кук беше наказан през днешния ден на две години затвор за подправяне на документи за да улесни приема на своите деца в влиятелни гимназии и университети, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Агенцията отбелязва, че обвързваният с него скандал е задълбочил политическите разлики в страната, като е разочаровал доста млади гласоподаватели.

Популярен учител по право, Чо беше един от основните съветници на някогашния южнокорейски президент Мун Дже-ин и за малко бе поста министър на правораздаването, преди да подаде оставка, откакто към края на 2019 година против него бяха повдигнати десетина обвинявания, в това число за взимане на рушвет и документна машинация, съобщи Българска телеграфна агенция.

Централният областен съд в Сеул призна някогашния политик за отговорен, че е фалшифицирал документи, с цел да запише своя наследник и щерка в влиятелни гимназии и университети, както и за търговия с въздействие, с цел да попречи на следствие за корупция, ориентирано против поддръжник на Мун.

Скандалът с Чо нанесе пагубен удар на някогашния президент около разочарованието на гласоподавателите от увеличаващото се неравноправие и лицемерието на държавното управление на Мун и от неговата Демократична партия, и докара до усилване на апелите за правдивост и промени, отбелязва Ройтерс.

Това в последна сметка оказа помощ за идването на власт на настоящия южнокорейски президент Юн Сук-йол, който като основен прокурор тогава разследваше Чо, както и други корупционни кавги.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР