Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пробутва свой човек за

...
Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пробутва свой човек за
Коментари Харесай

Юристи пред Фрог: Цветан Цветанов пробутва свой човек за европейската прокуратура

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пробутва собствен човек за европейски прокурор. Става дума за обвинителия от Софийска градска прокуратура Десислава Пиронева. Това оповестиха пред Фрог нюз източници от Съдебната палата.
Припомняме, че точно въпросната обвинителка Пиронева „ оневини “ Цветанов при започване на 2018 г по сигнала на БОЕЦ за това, че страната ни е наказано неведнъж в Страсбург за полицейски акции, станали по времето, когато той бе началник на Министерство на вътрешните работи. Любопитното е, че Пиронева удостоверява, че Цветанов е нарушил член 6 от ЕКЗПЧ, признава, че от това са зародили вреди за страната – сумите, които е трябвало да заплати, но… “считам, че по явен и непротиворечив метод се обосновава извода за липса на каквото и да е осъществено закононарушение “.

Твърде необичайно наподобява номинацията на Пиронева за европейски прокурор изключително откакто делото, което водеше тя против шефа на Българска телеграфна агенция Максим Минчев бе прекъснато от съда. То бе обвързвано с неизгодни контракти за доставка на минерална вода за потребностите на организацията. Съдиите означават значителните пропуски на прокуратурата: „ В обвиняването не е обяснено по какъв начин тъкмо са изпълнявани неизгодните контракти и не е посочено количеството, цената и датите на доставката на минералната вода. Не излиза наяве каква вреда е нанесъл Минчев. “ По този мотив някогашният прокурор на Столична апелативна прокуратура сегашен юрист Иван Петров написа: „ В тая цацаратура вЕрно работАт дебили! Това е от претекстовете на обвинителния акт против генералния шеф на Българска телеграфна агенция!

Източниците ни обясниха, че брачният партньор на въпросната прокурорка е назначен на висока заплата в конструкция, в която работят не малко мощно доближени на Цветанов.

Припомняме ви, че прокурорките от Софийска градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова, както и съдийката Теодора Георгиева от Административен съд София-град са трите български оферти за европейски прокурор. Предложенията за тях са направени от експравосъдния министър Цецка Цачева, „ изгърмяла “ около аферата „ Апартаментгейт “, дружно с Цветан Цветанов. Твърди се, че точно той е настоял Пиронева да бъде измежду кандидатките. „ По това време той беше „ мощният на деня “ и евентуално е вярвал, че ще успее да наложи неговия човек “, разясниха адвокати.

Трите кандидатури, измежду които и тази на Десислава Пиронева, ще бъдат разисквани от специфичен комитет по подбора от 12 души, определени всред някогашни членове на Съда на Европейски Съюз и Сметната палата, някогашни национални членове на Евроюст, съдии от националните висши съдилища, прокурори с висок сан и адвокати с общопризната подготвеност. В Брюксел също ще има чуване.

Нещата няма да приключат до тук, тъй като откакто получи стимулирано мнение от комитета, чак тогава Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да избере и да назначи един от българските претенденти за европейски прокурор.

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР