Пенс засилва атаките срещу Тръмп с нагряването на първичните избори на Републиканската партия

...
Бившият вицепрезидент Майк Пенс в неделя засили атаките си срещу
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Майк Пенс в неделя засили атаките си срещу бившия си шеф, като удари бившия президент Доналд Тръмп за всичко - от съобщенията му за аборт до коментари за войната в Украйна.

„Когато Доналд Тръмп се кандидатира за президент през 2016 г., той обеща да управлява като консерватор. В продължение на четири години ние наистина управлявахме като консерватори, но днес Доналд Тръмп не дава такова обещание“, каза Пенс пред Джейк Тапър от CNN в „Състоянието на Съюза“.

„Той възприема политиката на умиротворяване на световната сцена, като се отдалечава от ролята ни на лидер на свободния свят. Той е готов да игнорира дълговата криза, пред която са изправени американците. И иска да маргинализира правото на живот“, каза Пенс.

Коментарите на Пенс представляват значителна ескалация в предизборните му атаки срещу Тръмп. Въпреки че бившият губернатор на Индиана многократно е осъждал действията на Тръмп на 6 януари 2021 г., той е по-предпазлив да преследва републиканския фаворит по други въпроси.

Попитан за коментарите на Тръмп пред NBC, че ще събере руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски в една стая и ще „разработи сделка“, Пенс каза: „Вижте, единственият начин тази война да приключи за един ден, тъй като моят казва бившият вице-капитан, е ако позволите на Владимир Путин да има каквото иска, което, честно казано, подкрепят и други кандидати за републиканската номинация.

Пенс по подобен начин се опита да се дистанцира от Тръмп относно аборта на есенния банкет на Коалицията за вяра и свобода в Айова в събота вечер. Говорейки пред приятелска тълпа евангелски консерватори, Пенс повтори подкрепата си за федерална забрана на абортите след минимум 15 седмици бременност, като каза: „Това е идея, чието време е дошло“. Пенс каза, че Тръмп и други кандидати на Републиканската партия искат да прехвърлят проблема с абортите към щатите, „но аз няма да го направя“.

А по-рано този месец Пенс призова своята партия да се отвърне от това, което той описа като нарастваща заплаха от популизма, воден от Тръмп и „неговите имитатори“. Бившият вицепрезидент каза, че Тръмп често звучи „като ехо“ на президента Джо Байдън и че Тръмп пренебрегва предстоящата дългова криза в САЩ.

Потокът от атаки идва, когато Тръмп продължава да държи доказано непоклатима позиция на върха на републиканското поле от кандидати, които се борят да се изправят срещу Байдън през следващата година, според проучване на CNN, публикувано по-рано този месец.

Повече от 4 на 10 в потенциалния първичен електорат на Републиканската партия казват, че определено са решили да подкрепят Тръмп за номинацията (43% са категорични поддръжници на Тръмп, 20% са твърдо зад друг кандидат, а 37% нямат първи избор или казват, че могат да променят техните умове).

Вероника Стракуалурси от CNN допринесе за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР