Бившият вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав

...
Бившият вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав
Коментари Харесай

Борислав Сандов и Тома Белев похарчили 4.7 млн. лв. без обществени поръчки

Бившият вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав Сандов е сключил 9 съглашения без публични поръчки с Българската академия на науките и нейни звена. Повечето са съгласувани и от някогашния зам.-министър Тома Белев. Това демонстрира информация на Министерство на околната среда и водите, която разгласява " 24 часа ".

Общата сума на договорите възлиза на над 4.7 млн. лева, които са изхарчени единствено за два месеца. Той е трансферирал действия, които са в компетенциите на Изпълнителната организация по околна среда, която е вторичен разпоредник с бюджетни средства към ведомството. Агенцията обичайно афишира публични поръчки за тях, когато се наемат външли лица и компании.

Според адвокати става въпрос за заобикаляне на Закон за обществените поръчки, което е нарушаване и би трябвало да бъде осъществена инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия и прокуратурата. От друга страна е неравнопоставеност по отношение на други институти на Българска академия на науките, които не получават спомагателни средства и помощи от страната. Такива са да вземем за пример Институт за български език, Институт за литература, Национален институт по метеорология и хидрология и други, които тънат в бедност.  

На 25 май 2022 година Сандов подписва контракт с ИБЕИ към Българска академия на науките за 9920 лева заидентифициране на границите и да се дефинира типа на пясъчните дюни, ситуирани в морски плажове „ Лозенец “, „ Слънчев бряг – юг “, „ Слънчев бряг – централен “, както и пясъчни дюни, ситуирани отвън обсега на морски плаж „ Каваци – север “ и „ Каваци – юг “. Дейността е напълно в компетенциите на Министерство на околната среда и водите и подопечната Изпълнителна агенция по околна среда, само че Борислав Сандов я превъзлага на Българска академия на науките. За нейното превъзлагане би трябвало да бъде оповестена социална поръчка, обясниха адвокати. На същата дата ИБЕИ получава и втори контракт за осъществяване на съвещания по оценка на положението, закани и пространствени данни за торфища в България. Двама експерти ще си разделят 11 000 лева  

Няколко дни преди този момент, на 18 май 2022 година, ИБЕИ към този момент е получил 24 000 лева за обезпечаване на номинирания от България специалист от Института доцент Д-р Владимир Владимиров за даване на характерна експертиза и застраховане на дейно присъединяване на България  в Комитет за международно завещание на ЮНЕСКО и осъществяване на уговорките на Министерство на околната среда и водите, произлизащи от участието. Средствата са до края на годината.  

Договор има и от 2 юни 2022 година за 29 500 лева и е за актуализиране и допълнение на текста на план на Стратегия за биологичното многообразие в Република България, според настоящите нормативни и стратегически цели и документи с отношение към запазване и възобновяване на биологичното многообразие на национално равнище, на равнище Европейски Съюз и на интернационално равнище. Средствата са за хонорари на специалистите, които ще извършат измененията в тактиката до 50 дни. Няколко индивида ще си разделят 29 500 лева за няма и два месеца писмена работа. Дейността е напълно в компетенциите на Министерство на околната среда и водите и подопечната Изпълнителна агенция по околна среда, само че Борислав Сандов я превъзлага на Българска академия на науките. 

Следващият контракт е от 1 юли 2022 година за осъществяване на съвещания и директни консервативни ограничения за 29 растителни типа, от които 25 с настоящи проекти за деяние за интервала 2014-2023 година Договорът е за 156 100 лева със период на осъществяване до 10 декември 2022 година По консервацията ще работят 10 индивида, които ще взимат приблизително към 3900 лева на човек на месец. Дейността също може да бъде осъществена от Изпълнителна агенция по околна среда и от службите на Регионална инспекция за опазване на околната среда по места. 

Най-голям транш получава Българска академия на науките към Националния природонаучен музей на стойност 4 191 940 лева с контракт от 8 юли 2022 година Експертите би трябвало да извършат до 10 декември 2022 година съвещания и подкрепяне на събирането, разбора и интерпретацията на данни за видове естествени местообикатиня и типове за задачите на Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие и политиката по запазване на биологичното многообразие. Цялата активност е в компетенциите на Изпълнителна агенция по околна среда и изрично се заобикаля Закон за обществените поръчки, като се дава непосредствено на Българска академия на науките вместо на вътрешната организация към министерството, разясниха адвокати. Според тях по този метод се превъзлага мониторингът на външни лица, за което би трябвало да бъде проведен търг по разпоредбите на закона. Такава е и директивата на Европейски Съюз.   

На 19 юли 2022 година Сандов подписва контракт с Ботаническата градина при Българска академия на науките за основаване на Национален център за запазване и размножаване на застрашени типове растения от българската флора (жива колекция) и посетителски център към Ботаническа градина – Българска академия на науките. Стойността е 160 000 лева пряк трансфер, като средствата са за хонорари на специалистите, които ще работят по плана. Договорът е до 30 ноември 2022 година, по който ще работят към 20 специалисти и служащи. Средно излиза, че ще получават от горната страна по 2000 лева на месец до края на ноември. 

След два дни, на 20 юли 2022 година, някогашния министър подписва нов контракт с ИБЕИ при Българска академия на науките за осъществяване на съвещания с създаване на проекти за деяние по отношение на предпочитани пътища за непреднамерено въвеждане и разпространение на инванзивните непознати типове, които засягат Европейски Съюз в България. Той дава 150 000 лева със период на деяние до 10 март 2023 година Средствата би трябвало да отидат главно за хонорари на екипите. 

След седмица, на 28 юли 2022 година, Борислав Сандов съумява в края на падналото от власт държавно управление, да даде още един контракт на Българска академия на науките с Националния природонаучен музей. Той е за 5750 лева за обезпечаване на специалист от музея за даване на характерна експертиза и застраховане на дейно участие на България в Комитет за международно завещание на ЮНЕСКО и осъществяване на уговорките на Министерство на околната среда и водите, произлизащи от участието. 

От цялата работа излиза, че за едни институти на Българска академия на науките има пари, а за други страната е мащеха. Не инцидентно стачкуваха Национален институт по метеорология и хидрология, които нямат пари за заплати и техника, с цел да обезпечават прогнозата за времето на цяла България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР