Бившият висш съветник в саудитския кралски двор Сауд ал Кахтани,

...
Бившият висш съветник в саудитския кралски двор Сауд ал Кахтани,
Коментари Харесай

Уволнен заради случая Хашоги висш саудитски представител е надзиравал измъчването на правозащитнички

Бившият върховен консултант в саудитския кралски двор Сауд ал Кахтани, който беше помощник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и бе уволнен поради ролята си в убийството на Джамал Хашоги, персонално е надзиравал измъчването на минимум една арестувана правозащитничка по-рано тази година, съобщи Ройтерс, като се базира на двама неназовани саудитски представители.

Жената, както и минимум още три други активистки, са били подложени на полов тормоз, мъчения с електричество и бичуване в интервала май-август в "неофициален " център за задържане в Джеда. Мъченията са били осъществявани от група от шестима мъже, които са били разнообразни от тези, които всекидневно разпитвали арестуваните дами, и които са били чиновници на саудитската Федерация за киберсигурност, програмиране и дронове. По това време тя беше ръководена от Ал Кахтани. Той е участвал персонално минимум на едно от мъченията.

Жените били арестувани въз основа на обвинявания, че ще навредят на националната сигурност и непоклатимост, сподели различен формален представител на саудитската монархия. Той съобщи, че правата на дамите са били спазени и те са получавали медицински и обществени грижи, били са посещавани от фамилиите си и са имали право на юрист. Жените са били част от 11 авторитетни активистки, задържани от май насам. Осем от общо 11-те арестувани са към момента в ареста, като измежду тях са и дамите, за които се твърди, че са били измъчвани.

Същевременно стана ясно, че американски сенатори обмислят законодателство от няколко елементи във връзка със случая Хашоги, съобщи АП. Председателят на комисията по външни връзки в американския Сенат Боб Коркър сподели, че сенаторите ще се опитат да придвижат три ограничения - резолюция, осъждаща саудитския престолонаследник поради убийството на Хашоги, законопроект за прекратяване на продажбите на оръжия за монархията и резолюция за редуциране на американската помощ за ръководената от Саудитска Арабия коалиция против хусите в Йемен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР