Бившият вътрешен министър на Каталуния Жоаким Форн, който е в

...
Бившият вътрешен министър на Каталуния Жоаким Форн, който е в
Коментари Харесай

Каталунски сепаратист се кандидатира за кмет на Барселона

Бившият вътрешен министър на Каталуния Жоаким Форн, който е в пандиза за присъединяване си в несполучливия опит за разединение на региона от Испания през октомври 2017 година, разгласи кандидатурата си за кмет на регионалната столица Барселона, съобщи Франс прес.

Форн огласи в Туитър решението си да се бори за кметското място на общинските избори на 26 май, с цел да го завоюва. Така той става претендент на сепаратистката Европейска демократична партия на Каталуния на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, с цел да не бъде съден от испанските управляващи, предава Българска телеграфна агенция.

Форн ще си съперничи за кметския пост с лидера на друга огромна сепаратистка партия - " Републиканска левица на Каталуния " (РЛК) - Ернест Марагал, брат на Паскуал Марагал, кмета социалист на Барселона през 1992 година, когато там се състояха летни олимпийски игри.

Сред главните противници на Форн са също актуалният кмет от левицата Ада Колау, както и роденият в Барселона някогашен френски министър председател Манюел Валс, чиято кандидатура се поддържа от демократичната партия " Сиудаданос ".

Форн и още единадесет някогашни сепаратистки ръководители следва да бъдат съдени от испанския Върховен съд. Прокуратурата желае за него присъда от 16 години затвор за " протест и корист със средства ".

Като районен вътрешен министър, на послушание на Форн беше каталунската полиция, упрекната, че е позволила организирането на противозаконния референдум за самоопределяне на 1 октомври 2017 година

Форн не е единственият изтъкнат каталунски представител, кандидатирал се за избирателен пост от пандиза. Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас бе претендент на РЛК на районните избори през декември 2017 година, а в този момент оглавява листата на коалиция от РЛК и сепаратистки партии от други испански области за европейските парламентарни избори.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР