Бившият върховен прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му плати

...
Бившият върховен прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му плати
Коментари Харесай

Висш магистрат осъди прокуратурата за 160 000 лв. заради орязано обезщетение

Бившият висш прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му заплати близо 160 000 лева обезщетение за пенсионирането му (главница и лихва), а освен две заплати и половина, колкото му определили. Решението е на Софийския градски съд (СГС) и не е дефинитивно, оповестява правният сайт lex.bg.



Боян Тошев е почнал работа в правосъдната система през 1982 година като прокурор в Ивайловград. Три години по-късно става зам.-шеф на Софийската районна прокуратура. В края на ноември 1987 година е нараснал първо във Военно-окръжната прокуратура в столицата и след това във Военно-апелативната прокуратура. От 1 февруари 2000 година е във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и се пенсионира като висш обвинител на 3 декември 2019 година

Според член 225, алинея 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) при освобождение от служба магистратите с повече от 10 години стаж на такава служба имат право на парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години имат в правосъдната власт, само че не повече от 20.

Към момента на пенсионирането си Тошев е имал 37 години, пет месеца и три дни стаж в правосъдната система, т.е. очаквал е да получи 20 заплати обезщетение или сумата от 139 800 лева

Счетоводството на прокуратурата обаче пресметнало, че на него му се дължат единствено две заплати и половина или 18 117,90 лв.. Според държавното обвиняване това е по този начин, тъй като през 2000 година, напускайки военната прокуратура, Тошев е получил обезщетение от 20 098,39 лева за освобождението му от кадрова военна работа, на съображение член 237, алинея 1 от анулирания закон за защитата. Според въпросната наредба: „ Кадровите военнослужещи при освобождение от кадрова военна работа получават еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години имат, само че не повече от 20, умножени по 1,45 “. Заради това от прокуратурата са пресметнали, че на него му се дължат две заплати и половина, което е разликата до оптималния размер на компенсацията от 20 брутни месечни хонорари.

Боян Тошев се обръща към съда като упорства да получи 20 заплати от прокуратурата, т.е. 139 800 лв. обезщетение. При вероятност той желае Софийски градски съд да му присъди 10,4 заплати – 72 711,60 лева, тъй като съгласно него счетоводството на прокуратурата погрешно е пресметнало, че получената сума за освобождението от кадрова военна работа се равнява на 17,5 заплати, а не на 9,6, както той е сметнал.

В отговор на исковете на Боян Тошев, от прокуратурата са показали, че компенсацията по закона за защитата му е изплатено, тъй като е бил обвинител, без значение че е бил военнослужещ. Затова са настояли, че то би трябвало да бъде приспаднато от парите за пенсионирането.

В решението си Софийски градски съд показва, че в действителност противоречивият въпрос от една страна е дали сумата, получена при освобождението на Тошев като боен прокурор би трябвало да бъде приспадната от размера на компенсацията за пенсиониране, а от друга – в качеството на боен или на магистрат е получил парите по закона за защитата.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР