Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели първия тур

...
Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели първия тур
Коментари Харесай

Бивш външен министър води на президентските избори в Словения

Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели първия тур на президентските избори в Словения в неделя , демонстрират предварителните резултати, основани на отчасти броене на гласовете на уеб страницата на изборната комисия.

Логар си обезпечи 34% от гласовете, до момента в който Наташа Пирч Мусар, юрист, завоюва 26,88%, въз основа на броене на към 80% от подадените бюлетини, и те ще се явят на балотаж на 13 ноември.

Въпреки че ролята на президента в някогашната югославска република е най-вече церемониална , той е главнокомандващ на въоръжените сили и също по този начин номинира някои висши чиновници, в това число шефа на централната банка. Повечето от тези номинации също би трябвало да бъдат доказани от Народното събрание.

Новият президент на Словения, която е член на Европейския съюз и НАТО, ще размени Борут Пахор, някогашен модел от стилната сцена, който изкара два мандата и постоянно бе именуван обществено " Инстаграм " -президент поради честото потребление на обществената мрежа.

46-годишният Логар е представител на евроскептичната, антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) на някогашния министър председател Янез Янша, която загуби парламентарните избори през април от екологичното Движение за независимост на новия министър председател Роберт Голоб.

Пирч Мусар, 54-годишна, някогашен ефирен водещ, която в този момент е авторитетен юрист, води акция за правата на индивида, върховенството на закона и проблемите на обществените грижи.

Мусар, в случай че спечели ще стане първата жена президент на тази балканска страна.

" Докато ролята на президента в Словения е значително церемониална, изборният резултат ще отрази поддръжката на гласоподавателите за демократичните проевропейски политически сили или за популистките евроскептични партии ", сподели консултантската компания Teneo преди изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР