Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари

...
Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари
Коментари Харесай

Лъжа или истина: Янукович не е отхвърлял договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 година " контракт за присъединение на Украйна към Европейския съюз и НАТО ", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във фейсбук (виж скрийншота по-долу). 


Темата наблюдава през днешния ден в постоянната си графа за фактчек - инспекция на обстоятелства.
Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил контракт за присъединението на Украйна към Европейски Съюз и НАТО
Първото, което би трябвало да се означи, е, че НАТО и Европейският съюз са две безусловно разнообразни организации, с разнообразни цели и история, а процесът на придобиване на участие е радикално друг -  т.е. не може да съществува " контракт за присъединението към Европейски Съюз и НАТО ".

Държавите, които членуват в двете организации, не се припокриват. Например Австрия, Кипър, Ирландия и Малта са част от Европейски Съюз, само че не и от НАТО. Докато европейските страни Исландия и Норвегия са в НАТО, само че не и в Европейския съюз.

Процесът по присъединяване към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) е в детайли разказан на формалния ѝ уебсайт и той стартира с покана от страна на съдружниците към и диалози с поканените. Следват публични писма за желание до НАТО дружно със периоди за привършване на промените, изисквани за участие в пакта. След това НАТО приготвя присъединителни протоколи, които би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни членки. След това генералният секретар на НАТО кани страната да се причисли към Северноатлантическия договор (известен и като Договор от Вашингтон), което става съгласно националната процедура на страната. Членството е публично, откакто страната подава кандидатурата си за присъединение в Държавния департамент на Съединени американски щати, които са депозитар на контракта.

Отношенията сред НАТО и Украйна са ясно разказани на сайта на пакта. На срещата на върха на Алианса в Букурещ през 2008 година в отговор на устрема на Киев към участие страните афишират, че Украйна ще е член на НАТО. От 2010 до 2014 година Киев се придържа към политика на неприсъединяване, която е прекъсната в отговор на съветската експанзия. През 2019 година стратегическата цел за участие в НАТО е включена в конституцията на Украйна.

На срещата си на върха във Вилнюс през 2023 година страните от НАТО удостоверяват уговорката си Украйна да стане член на пакта. Но ясни и съответни периоди за това няма.

Украйна е със статут на страна кандидат за участие в Европейски Съюз. " Договор за присъединение на Украйна към Европейски Съюз " няма. Има Споразумение за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, чиято цел е задълбочаване на съдействието сред двете страни в разнообразни сфери.

В това съглашение (приложение XVI-Г към глава 6) се показва, че " задгранични жители и лица нямат право да получават благосъстоятелност върху аграрни земи. Чуждестранните жители и лицата без поданство нямат право да получават гратис поземлени сектори, които са държавна или общинска благосъстоятелност, или да приватизират поземлените сектори, които към този момент са им предоставени за прилагане.

Чуждестранните юридически лица могат да получават права на благосъстоятелност единствено върху поземлени сектори с неселскостопанско предопределение на територията на обитаеми места при придобиване на недвижими движимости във връзка със стопанска активност, осъществявана в Украйна, а отвън обитаеми места — при придобиване на недвижими движимости ".

" Предприятията и държавните организации, в които държавната благосъстоятелност надвишава 25%, нямат право да вземат участие в приватизацията на украински предприятия " се споделя още в документа, който влиза в действие от 1 септември 2017 година

Именно отказът (архивирано решение на Министерския съвет на Украйна - б.р.) на Виктор Янукович като президент на Украйна в края на 2013 година да подпише Споразумението за асоцииране с Европейски Съюз дава подтик на митингите, получили след това името Евромайдан.

На 22 февруари 2014 година Върховната рада насрочва предварителни избори за президент на Украйна на 25 май 2014 година поради " самоотстраняване на Виктор Янукович от осъществяване на конституционните си компетенции ". Самият Янукович по това време бяга към Русия.

Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна е подписано окончателно на 27 юни 2014 година в Брюксел от новия украински президент Петро Порошенко.
Заключение
Твърдението, че проруският президент на Украйна Виктор Янукович е отхвърлил " контракт за присъединение към Европейски Съюз и НАТО ", е НЕВЯРНО, защото подобен няма и не може да има.

Отказът на властта в Киев по време на президентството на Янукович да завърши работата по съглашение за доближаване и задълбочаване на връзките сред Украйна и Европейски Съюз е единствено едно от основните събития, предшествали огромните митинги в Украйна, получили името Евромайдан, анексирането на Крим от Русия и пълномащабната съветска военна инвазия против Украйна, почнала на 24 февруари 2022 година
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg