Бившият турски вицепремиер и министър на икономиката ще създаде нова

...
Бившият турски вицепремиер и министър на икономиката ще създаде нова
Коментари Харесай

Бившият "икономически гуру" на Ердоган създава нова партия до месеци

Бившият турски вицепремиер и министър на стопанската система ще сътвори нова партия до края на годината и по този начин ще насочи предизвикателство към президента Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви самият той в изявление, оповестено след месеци нечиста сделка, съобщи " Ройтерс ".

Съосновател на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, някогашен външен и стопански министър и по-късно вицепремиер сред 2009 и 2015 година, Бабаджан приключи участието си в ПСР през юли. Той разгласи, че има " съществени разлики " с Ердоган и управлението на партията.

Влиятелен и свързван с политиките, повели Турция към напредък през предишното десетилетие, Бабаджан е считан и за фигура с харизма, каквато други опълчили се на Ердоган нямат. Стъпката му бе предстояща, само че до момента не бе потвърждавана обществено и е първата офанзива срещ президента в умерено консервативния политически набор в миг, когато стопанската система съществено се отразява на поддръжката за партията.

Гюл поддържа партията, само че няма да е в нея

Бабаджан и Абдуллах Гюл, който бе президент преди Ердоган, постоянно са споменавани като бъдеки основатели на съперничеща на Ердоган партия. Макар тези клюки да са се разнасяли постоянно в турското обществено пространство в последните години, слез разгрома на ПСР в Истанбул те зачестиха.

В мнения за в. " Карар ", представени от " Ройтерс ", Бабаджан изяснява, че ръководещите са се отклонили от главните си правила и той към момента събира съидейници, с цел да сътвори екип и да поведе нова партия.

Това са първите мнения на Бабаджан, откогато напусна ПСР преди няколко месеца. Той прибавя, че Гюл няма да е част от партията, само че я поддържа. " Това ще отнеме известно време, " изяснява някогашният министър. Той прибавя, че желае партията да се образува преди 2020 година (това значи - в идващите 4 месеца), само че " тук е доста важн и качеството. "

Какво значи това за Ердоган

Притеснения за правосъдната система, отпечатъка на рецесията и икономическата рецесия (въпреки по-добрите индикатори за последния месец) и недоволството от наличието на милиони сирийци бележат турския политически живот напоследък. Ако базата на ПСР продължи да ерозира (какъвто е фект може да има нова консервативна партия), това може да е сериозен удар за организацията, ръководена от президента, изяснява " Ройтерс ".

Бабаджан споделя и че турската стопанска система би трябвало да се измъкне от затворения кръг, да се оправи с компликациите в правораздаването и част от външната си политика, които " частично могат да се винят " за икономическите проблеми.

" Ценности като човешките права, свободи, популистка народна власт и господство на закона са тези, които постоянно пазиме и в които имаме вяра. Тези правила не са от време на време политическо желание за нас, " прибавя Бабаджан. Според него ПСР в миналото се е придължала към тях и е " тъжно ", че след всички достижения се следи настоящето положение на Турция. Причина за него, счита той, е точно отдръпването от тези полезности.

Миналата седмица ПСР стартира процедура по премахване и на някогашния министър председател и външен министър Ахмет Давутоглу. През идните месеци се чака и негов политически план, само че съгласно турски медии връзките сред него и Бабаджан не са положителни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР