Бившият треньор на Григор Димитров - Данте Ботини - даде

...
Бившият треньор на Григор Димитров - Данте Ботини - даде
Коментари Харесай

Бивш треньор на Григор: Най-голямата му слабост е, че прехвърля емоционалността си на корта

Бившият треньор на Григор Димитров - Данте Ботини - даде пространствено изявление за аржентинското издание " La Nacional ". В него аржентинският експерт приказва за положението на международния тенис през днешния ден и за някои от някогашните си ученици, измежду които се открояват имената на Кей Нишикори и първата ни ракета. 

 

Ботини направи обстоен разбор на играта на някогашния номер 3 в света. Аржентинецът посочи позитивните качества в играта на Григор, само че също по този начин и показа коя е най-голямата уязвимост в играта му. 

 

" Григор е един от най-талантливите играчи в Тура. Изключителен състезател. Физически е необикновен, грижи се по един страховит метод за тялото си. Той има боеприпас от удари,за които съвсем никой различен няма техническия капацитет да извърши. Слайсът му е необикновен. Димитров е тенисист, който на драго сърце бих гледал от трибуните, без значение от цената на билета ", споделя Ботини. 

 

" В играта му се срещат и недостатъци, несъмнено. Когато той влезе в отрицателен интервал, доста мъчно реагира и излиза от него. Тогава ти се желае да си тръгнеш. Ако Димитров е в неприятно прочувствено положение или страда отвън корта, то това нещо незабавно се усеща в играта му. Но въпреки това, когато е благополучен, той може да направи ужасно шоу за публиката ", разяснява аржентинецът. 

 

В друга част на изявлението някогашният треньор на Николас Джари и Кей Нишикори споделя разликите сред манталитета на младото и остарялото потомство и за какво работата на треньорите става все по-трудна: " Промените са големи. Федерер към този момент се отхвърли, Надал сега е отвън сметките и не знаем по какъв начин ще протече завръщането му, а Джокович ще има още няколко години на високо равнище. Вече е ред на новото потомство. Алкараз, Синер, Руне. Дори включително могат да се сложат Зверев, Циципас и Медведев. В днешно време играта към този момент е прекомерно динамична, разчита се съществена на физическата мощност и на душeвността. Стратегията все по-често остава на назад във времето. Затова е и по-трудно на треньорите да изготвят тактиката за всеки един мач. Младите тенисистите не слушат толкоз. Това прави и напредъка по-труден. Странно е, обществото се трансформира. Повечето играчи през днешния ден имат недостиг на вниманието, което прави работата ни извънредно комплицирана ". 

 

Според Ботини силовата игра в модерния тенис е повода и за честите травми измежду младите. Опитният експерт счита, че тялото не може да се приспособи към увеличаващите се условия във връзка с физиката: " Рядко се приказва по тази причина, а този проблем би трябвало да бъде централен в света на тениса. Друг огромен проблем е честата промяна на топките. Всяка седмица се играе с друг модел топки, които към този момент са по-тежки и подготвят към висок риск за травми в раменете и китките ". 

 

Аржентинският експерт разяснява и отдръпването на Роджър Федерер от Тура, което съгласно Ботини е оставило голяма дупка, защото сега няма кой да замести носителят на 20 трофеи от Големия шлем: " Познавам се с Джокович и Рафа. Те са страхотни спортисти и хора, само че отсъствието на Роджър се усеща. Той липсва извънредно доста на Тура. Нямам пояснение за това нещо. Турнирите бяха разнообразни, когато той участваше в тях. Роджър единствено влизаше в съблекалнята и всички оставаха безмълвни. Всички гледаха към него. Той е просто един феномен. Когато тренираш с него за първи път, те засипва с въпроси, с цел да разбере кой си, от кое място си, просто е любопитен за всичко към него. За пръв път го видях през 1997г. като младеж. Тогава той беше на 15, а аз на 17. Тогава щях да играя с него, в случай че бях спечелил мача си, само че изгубих. Години по-късно с Роджър си говорихме по тази причина и той изрази страдание, че не сме могли да се срещнем. Друг надали би си спомнил сходно нещо ". 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР