Бившият топ-мениджър на Volkswagen Оливер Шмид бе осъден на 7

...
Бившият топ-мениджър на Volkswagen Оливер Шмид бе осъден на 7
Коментари Харесай

Шеф на Volkswagen получи 7 г. затвор заради Дизелгейт

Бившият топ-мениджър на Volkswagen Оливер Шмид бе наказан на 7 години затвор за ролята си в абсурда с манипулираните дизелови мотори на немския тръст в Съединени американски щати . Той беше арестуван още при започване на годината и беше застрашен със 169 години зад решетките, само че в последна сметка подписа договорка и призна виновността си, оповестява Deutsche Welle.

Именно Шмид е индивидът, който е отговарял за връзката междуконцерна и американски екологични органи. След като беше задържан от ФБР, съдът му повдигна обвинявания в шикалкавене и скрит план. През август Шмид се призна за отговорен, а на 3 декември изпрати писмо до съда, в което упрекна някогашните си работодатели и разкри схемата, по която са работили.

Според ексмениджъра, в продължение на повече от 10 години Volkswagen е укривал операции с програмно съоръжение и е принуждавал Шмид да заблуждава американските контролни органи. В последна сметка съдията Шон Кокс се съгласи с доводите на Шмид и му даде единствено 7 години затвор. Освен това той ще заплати и 400 000 $ санкция.

" Съдът смята, че Оливер Шмид е играл съществена роля в заговора, като е взел участие в измами, за които доста добре е знаел, само че е предпочел да пази безмълвие, с цел да напредва в кариерата си ", се споделя в присъдата. Тя планува също по този начин някогашният управител да бъде екстрадиран в Германия, където ще изтърпи наказването си.

Шмид е най-високо поставеният представител на концерна Volkswagen, който получава присъда поради „ Дизелгейт”. Американските прокурори подвигнаха обвинявания против 8 някогашни и сегашни ръководите на немски производител, като 6 от тях са оповестени за търсене на територията на Съединени американски щати. През август инженерът Робърт Лян получи 40 месеца затвор и 200 000 $ санкция, откакто призна виновността си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР