Бившият световен шампион по шахмат, депутат от Държавната дума Анатолий

...
Бившият световен шампион по шахмат, депутат от Държавната дума Анатолий
Коментари Харесай

СЛЕД ИНЦИДЕНТ: Световният шампион по шахмат и руски депутат Анатолий Карпов е в кома

Бившият международен първенец по шахмат, народен представител от Държавната дума Анатолий Карпов е приет в болница в Москва с черепно-мозъчна контузия и фрактура на бедрената кост. Той е в невроинтензивно поделение, оповестява Риа Новости, базирайки се на щерка му София.

71-годишният гросмайстор е паднал на улицата покрай постройката на Държавната дума в събота, 29 октомври.

Карпов стана международен първенец по шахмат през 1975 година, откакто американецът Робърт Фишер отхвърли да отбрани купата си. Карпов отбрани купата два пъти против руския беглец Виктор Корчной през 1978 година и 1981 година, заради политическия декор на борбата, борбата стана известна надалеч оттатък шахматния свят.

По-късно гросмайсторът първо отбрани, а по-късно загуби купата си през 1985 година от Гари Каспаров. Мачовете се трансфораха в най-известната серия от игри в историята на шаха.

Каспаров, който взе купата, е прочут с остри рецензии към руските и по-късно съветските управляващи, той е в заточение и е прочут с поддръжката и организирането на опозиционни начинания. Карпов - три пъти избиран в Държавната дума от Единна Русия и включен в санкционните описи на Съединени американски щати, Англия и Европейския съюз след нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР