Бившият судански президент Омар ал Башир се появи за първи

...
Бившият судански президент Омар ал Башир се появи за първи
Коментари Харесай

Сваленият президент на Судан бе официално обвинен в корупция

Бившият судански президент Омар ал Башир се появи за първи път обществено през вчерашния ден, откакто бе свален от военните с прелом през април, с цел да му бъдат предявени обвинявания, свързани с корупционни практики, съобщи " Ройтерс ".

Башир, който е под арест от този момент, изглеждаше съвсем по този начин, както и преди отстраняването му от власт. Той бе отведен в офиса на прокуратурата в столицата Хартум и бе упрекнат в нелегално владеене на непозната валута и импровизирано приемане на дарове. Прокурорът Алаа ал Дин Абдулах сподели пред медиите, че Башир ще получи опция да отговори на обвиняванията.

Процесът против него ще бъде тест за сериозността на желанията на преходния боен съвет, който пое властта след преврата, да заличи тежкото завещание от неговото 30-годишно ръководство, белязано от навсякъде принуждение, икономическа съсипия и отцепването на Южен Судан. Миналия месец Башир бе упрекнат в подстрекаване към принуждение и в интервенция в убийството на протестиращи. Прокурорите желаят да го разпитат и по съмнения в пране на пари и финансиране на тероризъм, отбелязва " Ройтерс ".

Главният прокурор на Судан сподели в събота, че за корупция се проверяват 41 някогашни чиновници на режима на Башир. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР