Бившият социален министър Лидия Шулева направи своята прогноза за размера

...
Бившият социален министър Лидия Шулева направи своята прогноза за размера
Коментари Харесай

Лидия Шулева вижда проблем за пенсиите през следващите години

Бившият обществен министър Лидия Шулева направи своята прогноза за размера на пенсиите на българите през идващите години и приемането на пари от частните пенсионни фондове.

"Проблеми и компликации, несъмнено, ще има. Най-вече заради обстоятелството, че предвижданията, че 20 години ще бъдат релативно задоволителни, с цел да се получи една добра втора пенсия, най-вероятно няма да се окажат верни. Не инцидентно 40 години е срокът, в който би трябвало да се натрупат вноски, с цел да може във втория дирек да има пари ", разяснява тя.

Пред Българска национална телевизия Шулева сподели, че занапред ще се разискват разнообразни разновидности какво тъкмо да се промени в обществената система.

Иван Нейков: Не би трябвало да има опълчване сред първия и втория пенсионен дирек

Според икономиста Лъчезар Богданов казусът е много бездънен и е заложен от доста време.

"В старта на капиталонатрупващия модел за спомагателното обезпечаване, вноските първоначално не бяха даже 5%. Минималните приходи и огромна част от заплатите, изключително за хората с ниски приходи, бяха извънредно ниски. И имаме случаи, в които имаме вноски по 3,4 лв. на месец. Очевидно това не е задоволително и няма по какъв начин да работи модел при толкоз ниски вноски за пенсии ", изясни специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР