Бившият соцгигант за производство на стъкло и порцелан „Диамант в

...
Бившият соцгигант за производство на стъкло и порцелан „Диамант в
Коментари Харесай

Бивш соцгигант си отиде завинаги

Бившият соцгигант за произвеждане на стъкло и порцелан „ Диамант " в Разград дефинитивно беше премахнат от правния мир. Окръжният съд в лудогорския град постави точка на дългогодишната сага, като прекратни делото по неплатежоспособност на предприятието, траяло близо 17 години.

За това време синдиците са съумели да съберат 10 млн. лева, получени от разпродажбата на активите на рухналия при започване на века мастодонт. С тези пари са задоволени към една трета от кредиторите. Поради привършване на имуществените запаси, останалите близо 20 млн. лева задължения остават непокрити, заяви последният синдик на сдружението Милен Станчев.

При заличаването на компанията в касата й са съхранявани 40 хиляди лева, непотърсени от кредитори. Те са преведени по сметка на окръжния съд в Разград и са разполагаем на компании и жители, чиито вземания от „ Диамант " са приети от Темида.

„ Диамант " потегли към дъното още през 1996 година, когато държавното управление на Жан Виденов продаде 67% от компанията по схемата на всеобщата приватизация. Два фонда, единият от които принадлежеше тогава на някогашния соцдепутат Добромир Гущеров, получиха по-голямата част от собствеността. В следствие техен съакционер стана РМД, образувано по време на държавното управление на Иван Костов. Всички притежатели на завода източваха компанията, без да влагат в нея.

През 2001 година държавната компания „ Булгаргаз " спря синьото гориво поради задължения и пещите на „ Диамант " угаснаха вечно. В идващите няколко години политически боричкания и скрити лобистки ползи осуетиха желанието на „ Шишеджам " да купи индустриалната площадка на разградския стъклозавод и да построи там ново съвременно дружество. Турският холдинг избра да вдигнат халета на гола поляна и влага в прилежащия на Разград град Търговище, макар че суровинното находище е много по-близо до лудогорския център.
Източник: standartnews.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР