Бившият собственик на Олимпик Марсилия Бернар Тапи е починал от

...
Бившият собственик на Олимпик Марсилия Бернар Тапи е починал от
Коментари Харесай

Почина най-скандалният футболен бос в Европа

Бившият притежател на Олимпик Марсилия Бернар Тапи е умрял от рак на 78-годишна възраст, предоха международните организации. Милиардерът несъмнено бе един от най-скандалните босове в историята на обичаната игра. Бизнесменът бе отпред на клуба от " Велодром " сред 1986 и 1994 година, като под негово президентство Марсилия печели Шампионската лига през 1993 година. Впоследствие оценката бе отнето, поради корупция и споразумяване на мачове.

Бернар Тапи е някогашен евродепутат. През 1992 година е назначен за министър на градските въпроси.

Известно беше, че Тапи има съществено онкологично заболяване - рак на стомаха. За утежняване на положението му имаше информации още напролет.

" Доминик Тапи и фамилията с голяма горест оповестяват за гибелта на нейния брачен партньор и техен татко, Бернар Тапи, тази неделя ", се споделя в изказването им.

Един от синовете му, Стефан Тапи, удостовери гибелта му с обява " Сбогом, мой Феникс " в Инстаграм.

Бернар Тапи, който умря в неделя на 78-годишна възраст, беше знак на най-хубавото и най-лошото в капитализма на свободния пазар.

Неговата шеметна кариера обхващаше бизнес, спорт, политика и изкуство, само че също по този начин и кавги и затвор.

Тапи, който през 2017 година разкри, че е болен от рак на стомаха и хранопровода, натрупа голямо положение, изгуби го и още веднъж го натрупа, единствено с цел да приключи живота си след скандал, в който беше забъркана Кристин Лагард, в този момент началник на Европейската централна банка.

" Ако има нещо, което умея да върша, то това е да върша тесто ", похвали се един път непрекъснато загорелият магнат.

Но през 2015 година той беше заставен да признае: " Съсипан съм. Нямам нищо. "

Подобно на доста други негови пламенни изказвания, това трябваше да се приема с щипка сол - макар че той в действителност беше стигнал до последните си няколко имения.

Роден в окупирания Париж на 26 януари 1943 година, Тапи стартира непретенциозно - денем продава тв приемници в работническия квартал Белвил, а през нощта се опитва като артист.

Но скоро изоставя пеенето и до 30-годишна възраст натрупва дребна империя, като поема фалиращи компании и в границите на няколко години придобива 50.

През 1990 година се появява на първите страници на вестниците, откакто купува немския колос за спортни дрехи Adidas - покупка, която по-късно ще се върне да го преследва.

Той показва благосъстоянието си, като си купи голяма къща в Париж и редица имения на Френската ривиера, както и 72-метрова яхта.

Любител на спорта с телосложение на боксьор, Тапи употребява положението си и за закупуването на тим по колоездене, който два пъти печели Тур дьо Франс.

През 1986 година купува един от най-обичаните футболни клубове във Франция - " Олимпик Марсилия ", като извежда тима до пет поредни триумфа в лигата и до купата в Шампионската лига през 1993 година

След този триумф той прави политическа кариера, като печели избори за френския парламент през 1989 и 1993 година и става народен представител в Европейския парламент през 1994 година, откакто за малко е министър при президента Франсоа Митеран.

Но нещата за бащата на четири деца стартират да се утежняват, защото той се сблъсква с голям брой юридически проблеми, в това число обвинявания в споразумяване на мачове по време на работата му в Марсилия.

Обвиненията опетниха успеха на тима в Шампионската лига - единственият случай, в който френски клуб печели трофея.

Играчи от по-малък клуб разкриха, че са приели подкупи, с цел да не си дават доста напън в мач с Марсилия преди финала на Шампионската лига.

През 1997 година Тапи излежава шест месеца в пандиза за ролята си в абсурда, като част от тях излежава в изолатор.

Аферата води до срив на бизнес империята му, той е разгласен в неплатежоспособност и му е неразрешено да работи като шеф на компания или да заема каквато и да е социална служба.

Приятелите и фамилията му го разказват като сломен човек, само че старите му умения в шоубизнеса му оказват помощ да се възвърне и да се насочи към актьорството, изключително в известен ефирен сериал, в който играе - с значително подигравка - полицейски контрольор.

И наподобява, че шансът му се завръща през 2008 година, когато държавен арбитражен орган признава, че е станал жертва на машинация, когато е продал Adidas през 1993 година, като постановява, че марката е била подценена.

Той получи обезщетение в размер на 404 млн. евро, чийто размер провокира потрес във Франция.

Тапи изплаща задълженията си и съумява да купи френската издателска група Hersant, редица парцели и още една яхта, която кръщава " Reborn ".

Но делото беше обжалвано и през май 2017 година съдът постанови той да върне изплатените суми - и той още веднъж беше опустошен.

Сагата забърка и Лагард, която беше министър на стопанската система на Франция, когато комисията се произнесе в интерес на Тапи, и беше упрекната, че не се е справила добре с въпроса.

След като ракът му стана обществено притежание, Тапи съобщи, че " ще се бори, както постоянно е правил ".

" Идеята да умра въобще не ме тормози ", сподели той пред вестник „ Льо Монд “. Трябва да си " вманиачен, с цел да не си удовлетворен от живота ми ".

През юли 2019 година той беше оневинен по обвиняванията в машинация на страната по делото за противоречивия арбитраж. Въпреки това той към момента не се е отървал от правосъдните неприятности, защото против него беше заведено ново дело.

Този правосъден развой стартира през май, когато Тапи към този момент беше в тежко положение в болница, а прокурорите упорстваха за петгодишна присъда и санкция в размер на 300 000 евро. Съдиите трябваше да произнесат присъдата си на 6 октомври.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР