Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън

...
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън
Коментари Харесай

Сноудън: Не исках да оставам в Русия, но 21 страни ми отказаха убежище

Бившият чиновник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън съобщи, че никоя друга страна с изключение на Русия не е съумяла да му подсигурява несъмнено политическо леговище. Сноудън съобщи, че в началото не е възнамерявал да остане в Русия и е желал да отиде в Латинска Америка.

Бившият чиновник на АНС съобщи, че първоначално е възнамерявал да се реалокира в Европа, само че всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции. " Но незабавно откакто напуснах Китай, имаше приключване на информация. Правителството на Съединени американски щати разбра, че се насочвам към Русия без никакви средства за връзка. Кацнах в Русия и граничарят ми сподели, че паспортът ми " не работи " ", споделя той пред журналиста Глен Грийнуолд.

Едуард Сноудън прекарва 40 дни в директната зона на Шереметиево и през това време подава молби за леговище в 21 страни. Според него представителите на няколко страни са признали, че се опасяват от реакцията на Съединени американски щати и не желаят да се намесват. В по-малките страни " му дали отговор, че са подготвени да го одобряват, само че не считат, че в действителност могат да му обезпечат сигурност ", добавя той.

" Така че, когато не останаха други благоприятни условия, подадох молба за леговище в Русия и го получих. И от този момент съм оставен на мира и това е всичко, което можех да желая при тези условия ", добави Сноудън.

Едуард Сноудън дойде в Русия през 2013 година, откакто разкри пред публицисти от „ Вашингтон пост “ и „ Гардиън “, че американските разследващи служби употребяват PRISM, с цел да шпионират електронно американски жители. Едуард Сноудън е застрашен от до 30 години затвор в Съединени американски щати за откриване на класифицирана информация. През септември 2022 година президентът Владимир Путин даде на Сноудън съветско поданство. През декември същата година американецът получи съветски паспорт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР